Mattijs Branderhorst kan niet wachten tot het zaterdagavond is. De doelman, die dit seizoen nog als reservekeeper begon, draaide een heel stabiel seizoen en hoopt nu op succesvolle play-offs. “Ik schat de kansen tegen Almere City 50/50 in. Ik weet ook dat we twee keer van ze verloren hebben, maar we zien allemaal dat dat twee keer ook heel anders had kunnen lopen.”

“We hebben recentelijk tegen NAC, Eagles en Almere City gespeeld. Wij hebben een andere manier van spelen dan zij, die we in al die wedstrijden in fases op een goede manier hebben uitgedrukt. Alleen in diezelfde wedstrijden gaven we echt álle goals op heel klungelige wijze weg.” Opvallend is dat in alle drie die wedstrijden bij de 1-0 telkens een centrumverdediger knullig in de fout ging en de 2-0 dan gescoord werd uit een strafschop.

“De strafschop tegen Almere blijft wel een bizar moment”, aldus Branderhorst. De Tielenaar wilde in de tweede helft een corner wegstompen en raakte daarbij een tegenstander. “Hij floot en niemand wist waar het om ging. Ik vroeg het nog aan hem (Joey Kooij, red.) tijdens de wedstrijd. Hij zei dat ik hem vol in het gezicht geslagen zou hebben. Ik ontkende. Toen zei hij: ‘Maar nu heb ik hem al gegeven.’ Zo’n discussie ga je nooit winnen. Na afloop heb ik heel veel appjes gehad van collega-keepers. Niemand begreep het.”

Bij Almere treft Branderhorst twee oud-bekenden. Met Thomas Verheydt beleefde de doelman de halve finales van de play-offs bij MVV Maastricht in 2017, terwijl hij dagelijks op het trainingsveld stond met doelman Michael Woud bij Willem II. “Thomas doet het erg goed daar. Hij houdt de ballen goed vast, scoort veel. Het is een stugge ploeg. Ik verwacht dat het beslist gaat worden op details. Hopelijk zitten we nu aan de goede kant van de medaille.”

Mattijs Branderhorst in de vorige play-offs, thuis tegen RKC Waalwijk (2-0).

Als dat het geval is, kan Branderhorst zich misschien gaan opmaken voor een wedstrijd tegen Willem II. “Ik weet niet of ik dat wil. Het zou natuurlijk heel mooi zijn om zo’n wedstrijd tegen ze te spelen, maar ik tref ze liever volgend seizoen in de Eredivisie. Ik zou nu graag revanche nemen op RKC. Hoe we daar toen werden uitgeschakeld, sloeg nergens op en dat gevoel zou ik graag wegspoelen.” 

Woensdagavond werd de groep nog op scherp gezet door zo’n honderd fans, die zich verzameld hadden op het voorplein. “Het was echt fantastisch. We hebben de fans enorm gemist. Ik weet nog goed hoe we in het seizoen 2019-2020 regelmatig de punten in de absolute slotfase, net als woensdag tegen Dordrecht, over de streep trokken. Dat had natuurlijk te maken met de achterban, die dan als een blok achter de groep ging staan. Het is mooi dat ze op deze manier van zich laten horen.”

Foto’s: Rob Koppers