Mattijs Branderhorst was bijna de held in de wedstrijd tegen Ajax. De doelman hield een penalty van Dusan Tadic en lang leek het erop dat hij de nul ging houden. Toch ging het in de 88ste minuut mis. De doelman is wel trots op de spel van het team.

“Dit is een wedstrijd als je zelf de 1-0 maakt, dat je hem wint. Dan krijg je hem op het laatst tegen en dat is super zuur. Het enige wat we onszelf kunnen verwijten is dat we niet gescoord hebben. Ik denk dat we twee honderd procent kansen creëren in de eerste helft met Okita. Ook nog in de tweede helft met Tavsan die voorbij de keeper gaat en dan in het zijnet schiet. Dat zijn details om te bepalen of je wint of verliest tegen een topclub.”

“Ajax had het niet echt vandaag. Je weet dat hoe langer je op de nul blijft, hoe lastiger ze het gaan krijgen. Dat hebben we goed gedaan met tijd pakken, wanneer het kan. Zodat ze niet in hun spel konden komen. Uiteindelijk valt hij net de verkeerde kant op.” Branderhorst was niet verbaasd over het spel van Ajax. “Ik denk dat je kan zeggen dat ze in een mindere fase zitten en ik denk dat wij het ook gewoon heel goed hebben gedaan vandaag. Maar ik sta er niet van te kijken dat wij zo’n partij bieden tegen Ajax. Ik denk dat wij die kwaliteiten hebben en dat we die dit seizoen ook een aantal keer hebben laten zien. De rode draad dit seizoen is dat je jezelf dan te weinig beloont.”

Geen schande om thuis van Ajax te verliezen

Dat Ajax niet eerder op voorsprong kwam was te danken aan Branderhorst, die een penalty knap redde. “Ik wist dat het Tadic zijn favoriete hoek was. Hij nam een andere aanloop dan normaal, waardoor ik langer bleef wachten. Op het laatste moment koos ik de goede hoek. De laatste vier penalty’s had hij er twee gemist. Eentje scoorde hij door het midden tegen FC Groningen en die andere in dezelfde hoek als hij vandaag schoot. Dus ik dacht dat hij wel weer voor het vaste hoekje zou schieten en kon ik er net een handje tegenaan krijgen. Het was wel een ideaal scenario geweest. Eerst een penalty houden en dan ook nog de nul. Aan de andere kant heb ik alles gegeven en kan ik mezelf niks verwijten. Het is geen schande dat je thuis met 0-1 verliest van Ajax.”

Plek acht wordt voor de ploeg nu wel een moeilijk scenario. “Ik had het idee, voor de wedstrijd, om in vijf wedstrijden negen punten te halen. dan heb je grote kans dat je achtste wordt. Dan was een bonuspuntje lekker geweest. Aan de andere kant, reken je bij Ajax thuis eigenlijk al dat je niet gaat winnen, dus verandert er niet zo veel. We moeten in vier wedstrijden negen punten halen en dan worden we achtste.”

In de Jarda Podcast aflevering met Branderhorst gaf de doelman aan het jammer te vinden dat hij nog geen liedje heeft. Toch werd er tegen Ajax wel een lied met zijn naam gescandeerd. “Fantastisch. Ik heb niet precies gehoord wat ze zeiden, maar het is leuk om je eigen naam te horen. Ik hoorde van verschillende spelers de namen voorbij komen. Je ziet ook wat het met de spelers doet. Ik denk dat iedereen dat fijn vindt om hun naam te noemen.”

“Trots, met een zure nasmaak”

Het was een uniek moment voor Branderhorst om zo toegejuicht te worden, zeker na het penaltymoment. “Het was apart om te voelen. Ik heb zoiets nog niet echt meegemaakt en daar kreeg ik wel even kippenvel van. Ik was al een tijdje op zoek naar zo’n momentje. Als keeper is dit toch het moment om je te onderscheiden. Ik had tot dit moment vier penalty’s tegen gehad die er allemaal ingingen. Bij een paar zat ik wel dichtbij en nu pak ik hem en daar was ik naar op zoek. Ik denk ook dat ik het best wel goed kan, een penaltykiller zijn.” Hoe voelt de goalie zich dan na zo’n enerverende middag? “Trots, met een kleine zure nasmaak”

Opvallend was dat Branderhorst soms zijn doeltrappen met links nam en soms met rechts. Dat was niet om te laten zien hoe goed hij kan meevoetballen. “Ik heb vier jaar geleden een bovenbeenblessure gehad. Als ik dan een wedstrijd heb dat ik veel lange ballen moet trappen, dan krijg ik een stijf bovenbeen. In die tijd dat ik geblesseerd was heb ik veel geoefend met links en mijn linkerbeen vind ik eigenlijk technisch beter dan mijn rechter en trap ik makkelijker mee. Gabor Babos zei twee jaar terug al dat ik het gewoon moest proberen tijdens wedstrijden. Als je het zo goed kan, waarom zou je het dan niet gebruiken? Ik kan mijn bovenbeen dan ook een beetje ontlasten.”

Foto: Orange Pictures