Mattijs Branderhorst was te gast in Jarda Podcast #104. Onder andere de contractverlening van trainer Rogier Meijer, een vooruitblik op de wedstrijd tegen Cambuur en natuurlijk het spectaculaire debuut van Elayis Tavsan bij Jong Oranje werden besproken. Al snel werd het bruggetje gemaakt of Branderhorst kansen ziet om geselecteerd te worden voor het ‘grote’ Oranje.

Branderhorst geeft aan als je naar de vorm van de dag van bijvoorbeeld Joël Drommel gaat kijken dat hij daar best bij had kunnen staan. Drommel heeft bijvoorbeeld het laagste reddingspercentage van de Eredivisie. “Je wordt natuurlijk niet zomaar opgeroepen. Ik denk ook als je keeper bent van bijvoorbeeld NEC of Cambuur, een lager geklasseerd Eredivisieteam, dat het vrij moeilijk is om geselecteerd te worden. Drommel werd bij Twente ook niet geselecteerd. Daar heeft hij twee goede jaren gedraaid. Dan kom je in die hype en krijg je je naam mee. Dan speel je goed en wordt je opgeroepen denk ik. Dat heeft dan minder met vorm van de dag te maken, maar ook met voorgaande seizoenen.”

Anders keepen bij een topclub

Branderhorst denkt dat het anders keepen wordt, wanneer je bij een topclub zit. “Voor mij bij NEC valt het eigenlijk wel mee, maar je gaat ervan uit dat je veel te doen krijgt.” Dat is ook terug te zien in de statistieken. Zo zijn er maar drie keepers die meer reddingen hebben moeten verrichten in de Eredivisie dan Branderhorst. “Lars Unnerstal krijgt bij Twente bijvoorbeeld vier reddingen per wedstrijd. Bij PSV speel je negentig procent van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Dan gaat het meer om kansen voorkomen, door bijvoorbeeld de ruimte achter de verdediging te bespelen. Ik denk ook als je kijk naar het Nederlands Elftal. Dat is nu een top tien land, dat vaak het spel maakt. Daar horen bepaalde kwaliteiten bij die een keeper moet beheersen. Dan gaat het helaas niet alleen om het pakken van ballen. Je moet dan ook goed kunnen meevoetballen.”

Daarom was de goalie ook heel benieuwd naar het optreden van Mark Flekken bij Oranje. “Hij is mij dan nu nog niet heel erg opgevallen in het pakken van ballen. Als ik dan zie hoe hij kan meevoetballen, dat is echt geweldig. Dan kom je voor mij heel rustig en zelfverzekerd over. Ondanks dat mensen dan bijvoorbeeld zeggen dat hij bij die hoge bal er niet zeker uitzag. Een keeper moet uiteindelijk wel worden afgerekend op de ballen die hij pakt. Als je kijkt naar de bondscoach, die wil met zijn keeperstrainer Frans Hoek altijd een meevoetballende keeper. Daarom vind ik het ook niet gek dat de keuze nu op Flekken is gevallen. Die is gewoon ontzettend goed met zijn voeten.”

Beluister de Jarda Podcast hieronder of via Spotify, iTunes of Google.

Foto: Orange Pictures