Mattijs Branderhorst was vrijdagavond dubbel zo blij met de 2-0 overwinning van NEC op RKC Waalwijk. De Nijmegenaren wonnen niet alleen, maar hielden ook de nul. Toch vond de doelman de Nijmeegse ploeg in de tweede helft bij vlagen slordig en laks.

"De nul houden is het allerbelangrijkst", sprak Branderhorst tegen ForzaNEC.nl. "Je weet dat uitdoelpunten dubbel tellen. Als je dan de nul houdt en zelf twee keer scoort, weet je dat je in een zetel zit. Dat is lekker. Het had ook 6-4 kunnen worden, ja. Maar dat weet je in deze competitie. Dit soort dingen gebeuren. Over en weer zijn vaak veel kansen."

Branderhorst kreeg niet extreem veel te doen, maar hield NEC wel op de been bij een grote kans voor Dylan Seys in de eerste helft. "Dat was een kantelpunt in de wedstrijd. Het stond toen 1-0. Als het dan 1-1 was geworden, had je een heel andere wedstrijd. Een minuut later maakten wij de 2-0. Dat was belangrijk en daar ben ik blij mee. Aan de ene kant wil je als keeper weinig te doen hebben, maar aan de andere kant wil je je ook onderscheiden. Daar krijg je een of twee momenten voor en dan sta ik er goed."

De doelman merkt ook dat het verdedigend beter gaat bij NEC. "We hebben het beter voor elkaar. Vooral met ballen vanaf de zijkant zijn we beter in staat om te verdedigen. Daardoor krijgen we ook minder ballen op goal. Ik heb niet zo heel veel hoeven ingrijpen. En ja, twee ballen op de lat, maar dat zijn ballen waar je als keeper van weet dat ze er niet ingaan. Je kent je doel en je gebied. Als een bal op een bepaalde manier aankomt, weet je of je moet reageren of niet."

Laks
NEC kende een bliksemstart door goals van Mike Ndayishimiye en Jordy Bruijn. In de tweede helft werd het minder. "Ik vond dat we slordig en laks waren na rust. Ik zag hakjes, mooi spel, panna’s willen maken. Dan denk ik: kom op, je moet nog wel de nul houden. Daarin moeten we nog volwassener worden. Geen gekke dingen doen. Als je het simpel houdt, hadden we misschien met de 3-0 gemaakt. Aan de andere kant weet je dat zij vier keer moeten scoren als wij er daar een maken."

In de catacomben van het Goffertstadion kwam Mathias Bossaerts langsgelopen. De Belg liep een hoofdwond op tegen RKC. Volgens Branderhorst was dat een voorbeeld van de strijd die nodig is bij NEC. "Zoals de trainer al zei: het gaat niet meer om de tactiek, maar om de mentaliteit. Over hoe je een wedstrijd ingaat en voor iedere meter wil gaan. Mathias ging er vol voor, dat is mooi om te zien. We hebben steeds meer de winnaarsmentaliteit. We hebben een doel in deze play-offs. Wij willen naar de Eredivisie en met deze selectie is dat ook mogelijk."

Foto: Rob Koppers