NEC neemt het zaterdag om 16.30 uur op tegen RKC Waalwijk. Doelman Mattijs Branderhorst kijkt deze wedstrijd met vertrouwen tegemoet. “Wij moeten ons eigen spel spelen en zij zullen dat proberen te verstoren. Desondanks heb ik er vertrouwen in.”

“Ik moest even iets eerder mijn bed uit ja”, begint Branderhorst lachend. “Normaal zouden we iets later trainen maar gezien de weersomstandigheden was het slimmer om wat eerder op het veld te staan denk ik. De wind voelde ik vandaag niet per se heel erg. Met het voorzetten trainen merkte ik wel dat de bal soms wat andere dingen deed, maar ik hoop dat het meeste vanavond gebeurt en dat het morgen over is. Ik vind dat toch wel de lastigste weersomstandigheden om te hebben. Die bal doet rare dingen en je bent afhankelijk van een windvlaag.”

Over de tegenstander is de 28-jarige keeper duidelijk. Makkelijk gaat het zeker niet worden. “Een lastig potje denk ik. In dit soort wedstrijden is het belangrijk dat we goed aan de bal zijn. Dat waren we tijdens de wedstrijd in Waalwijk niet. Dat was in mijn ogen de minste wedstrijd van dit seizoen. Als je merkt dat het een knokpartij wordt dan komt het aan op mentaliteit maar ik denk dat we daar zo ver mogelijk van moeten wegblijven. Wij moeten ons eigen spel spelen en zij zullen dat proberen te verstoren. Desondanks heb ik er vertrouwen in.”

Persoonlijk goed seizoen

De doelman uit Tiel is bezig aan een erg goed seizoen. Hij heeft al acht clean sheets achter zijn naam staan en moet daarmee alleen Remko Pasveer en Justin Bijlow voor zich dulden. “Een stabiel seizoen”, stelt een nuchtere Branderhorst. “De samenwerking met de verdediging loopt gewoon erg goed en zij halen een hoop ballen voor mij weg. Dan blijven er nog twee of drie schoten over per wedstrijd en die moet ik pakken. Dat gaat dit seizoen heel goed en dat geeft dan weer veel vertrouwen. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten en ik vind dan ook dat er weinig gekke dingen bij ons gebeuren. Als we dit vasthouden wordt het een leuk seizoen.”

“Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven en geen gekke dingen te gaan doen. Je ziet in onze competitie dat er bij keepers een hoop opmerkelijke dingen gebeuren. Dat gebeurt in de opbouw of überhaupt dat er te veel risico wordt genomen. Het past bij ons spel om enigszins risico te nemen achterin maar wel tot zekere hoogte. Ik ben er echt niet vies van om een bal het stadion uit te schieten. Dat is voor mijn positie ook belangrijk.”

“We hebben met de overwinning in de afgelopen wedstrijd een goede stap gezet. Veel van de teams onderin hebben vorige week punten gepakt waardoor de teams om ons heen juist punten lieten liggen. Heerenveen-uit was echt zo’n wedstrijd waarvan we zeiden dat we bij winst omhoog konden gaan kijken en bij verlies juist omlaag. Gelukkig hebben we gewonnen en staan we nu op plek acht. Op basis van ons team en onze kwaliteiten vind ik dat niet eens zo gek. Tuurlijk moet je jezelf eerst veilig spelen, maar als wij ons spel blijven dan hoeven wij daar niet bang voor te zijn en kunnen we kijken wat er verder mogelijk is”, eindigt Branderhorst.

Foto: Rob Koppers