Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot ForzaNEC’s Speler van het Seizoen. Nu moet Mattijs Branderhorst het in de Eredivisie doen met een plekje achter de teruggekomen en in vorm verkerende Jasper Cillessen. In de beker mag Branderhorst wel keepen. Hij liet in de met 0-4 gewonnen wedstrijd bij Almere City zien zelf ook nog altijd in goede vorm te steken. “Het voelde weer als vanouds.”

“Het is lekker om weer eens een wedstrijd te spelen die ergens om gaat”, lacht Branderhorst na afloop. “Die druk om te presteren is fijn.” Als doelman kom je pas echt in zo’n wedstrijd wanneer je een redding verricht. Dit deed hij al na drie minuten op een grote kans voor Jeredy Hilterman. “Later zit het ook even mee. Dan schieten zij een bal binnenkant paal eruit.” Daar was de goalie erg blij mee en dat liet hij zien met een gebaartje. “De nul houden is altijd fijn. Het is ook een doel van ons team om dat vaker te doen. Dan telt de beker ook mee.”

“Wanneer hij het slecht zou doen en ik word niet opgesteld, dan gaat men zich ook afvragen wat ik op de training laat zien”

Mattijs Branderhorst over concurrentiestrijd met Jasper Cillessen

In de rust stond het 0-2 voor de Nijmegenaren. Ondanks het feit dat ook Almere de nodige kansen kreeg, gingen de NEC’ers met een comfortabele voorsprong de kleedkamer in. “Dat is uiteindelijk wat je wilt, dat die wedstrijd zo snel mogelijk gespeeld is. We hebben natuurlijk een zware wedstrijd gehad tegen Ajax en het komende duel wordt dat natuurlijk ook. Dan moet je zorgen dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt door gelijk vanaf het begin gefocust te zijn. Ik moet zeggen dat we dat niet echt waren in de eerste helft, maar je scoort wel twee keer. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan.”

Concurrentie en transfer

Tot nu toe mag Branderhorst de bekerwedstrijden keepen. Nu NEC een ronde verder is betekent dit dat er voor de doelman ook weer een extra wedstrijd op het programma staat waarin hij in de basis mag starten. Toch? “Daar ga ik wel vanuit ja. In principe is tegen mij gezegd dat ik in de beker keep. Ik denk ook dat dat niet meer dan normaal is na mijn prestaties van vorig jaar, maar ook mijn houding dit jaar. Ik vind zelf dat ik het verdiend heb en heb afgedwongen dat ik deze wedstrijden mag spelen. Uiteindelijk is het aan de trainer of hij zich aan die afspraak gaat houden of dat hij op een moment beslist met de sterkste elf te beginnen.”

“Met Jasper (Cillessen, red) hebben we natuurlijk een topkeeper. Na Ajax was ik ook heel blij voor hem. Ik heb liever dat mijn concurrent het goed doet op het veld. Dan sta ik er zelf ook beter op. Wanneer hij het slecht zou doen en ik word niet opgesteld, dan gaat men zich ook afvragen wat ik op de training laat zien. Ik ben blij dat hij het zo goed doet en ik probeer zo kort mogelijk achter te zitten. Elke dag op de training probeer ik hem te verslaan. Dat is een mooie strijd die mij motiveert. Het maakt mij beter en het houdt hem scherp. Dat is ideaal lijkt me.”

Momenteel zitten we middenin de winterse transferperiode. De doelman zou er dus ook voor kunnen kiezen om zijn heil ergens anders te gaan zoeken. “Er zijn gesprekken geweest met de club. Zij zijn natuurlijk erg blij met een tweede keeper zoals ik. Ik begrijp dan ook dat ze mij graag willen behouden en ik heb ook een contract tot aankomende zomer. Daar zal ik mij dan aan houden. Als er iets heel moois komt en er ligt een leuk bedrag op tafel, dan is het anders. Iedereen heeft een prijs, maar op dit moment heeft de club het liefst dat ik blijf”, sluit Branderhorst af.

Foto: Orange Pictures