Mattijs Branderhorst werd vrijdagavond in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd gepasseerd door Lassina Traoré en moest daardoor als verliezer het veld afstappen. Zo’n last minute nederlaag gaat de doelman niet in de koude kleren zitten. 

De rode kaart van Joey van den Berg was een belangrijk moment in het duel. "In het begin is het een heel rustige wedstrijd zonder veel overtredingen, maar ineens gebeurt er iets wat de wedstrijd kantelt. Je moet dan gelijk omschakelen. Mart Dijkstra ging centraal achterin staan en verder veranderde er weinig. Er was alleen weinig bezetting op het middenveld. Dat is dan lastig te belopen, zeker tegen Jong Ajax, dat erg sterk aan de bal. Dan weet je dat je kansen tegen kan krijgen. We hebben het lang volgehouden om op resultaat te spelen, maar dan is het zo zonde dat je het in de slotfase alsnog weggeeft."

De chaotische slotfase was voor Branderhorst lastig om invloed op te hebben. "Dat ben ik wel gewend. Als keeper heb je weinig invloed op het spel, eigenlijk alleen op de verdediging. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk ballen tegen te houden. Ik was belangrijk vandaag en ik heb een heel groot gedeelde van de wedstrijd goed gedaan, maar het geeft dan zo’n enorm zure nasmaak dat zo’n bal er dan alsnog ingaat."

Branderhorst kijkt uitgebreid terug op de winnende goal van Ajax. "Er wordt niet goed gedekt, maar ik kijk ook naar mezelf. Die bal moet ik beter verwerken. Het was een lastige bal die ik laat aan zag komen. Doordat de bal nat is, zit er een zwabber aan en maakt-ie rare bewegingen. Dat weet ik omdat ik er elke week mee train, dus het is geen excuus. Ik wil hem wegduwen naar de zijkant, maar zie hem laat, dus duw hem in de voeten van de tegenstander en ben te laat voor de rebound."

Branderhorst is kritisch op zijn optreden tegen Jong Ajax. "Je weet als keeper dat één slecht moment wedstrijdbepalend kan zijn. Je kan drie, vier reddingen maken, maar als je één kleine fout maakt, dan zal iedereen het daarover hebben. Dit zijn de rottigste momenten die je kan hebben als keeper. Hoe moeilijk het is, het hoort erbij. Het is belangrijk om te blijven relativeren, want de rest van de wedstrijd keepte ik goed. Hopen dat ik maandag weer op een goede manier beslissend kan zijn."

NEC staat nu weer veertiende, maar dat is voor Branderhorst niet zo’n punt. "Het is belangrijk om niet te veel te kijken naar de ranglijst zijn, want alles staat nu zo dicht bij elkaar. Als je twee keer wint, sta je weer achtste. Als we maandag weer fris aan de aftrap verschijnen, ons revancheren en weer drie punten pakken, dan stijgen we weer op de ranglijst. Het is zaak voor ons dat we over zeven wedstrijden op een play-offplek staat. Dan kun je een heel matig seizoen nog een mooie wending geven. Daar moeten we vol voor gaan en hebben we punten voor nodig."

Foto: Rob Koppers