NEC speelt donderdagavond de tweede ronde van de KNVB beker en treft daarin een ploeg in vorm: SC Cambuur. Nog niet zo lang geleden troffen de twee clubs elkaar in de Eredivisie en wist Cambuur ietwat gelukkig met de drie punten naar huis te gaan (2-3). Sindsdien gebeurde er echter zat bij de tegenstander van morgen. Zo wonnen de Leeuwarders bij Willem II afgelopen weekend (1-3), werd er dik verloren van Vitesse de week ervoor (1-6) en werd bekend dat trainer Henk de Jong een cyste in zijn hoofd heeft zitten, waardoor hij voor een onbepaalde tijd niet op de bank kan zitten bij Cambuur.

Na de bekerronde staat er een belangrijke wedstrijd op het programma voor de geel-blauwen. Zondag spelen zij de derby tegen provinciegenoot SC Heerenveen. Wordt het bekerduel tegen NEC al tussendoortje beschouwd voor een belangrijkere wedstrijd? “Naar de derby tegen Heerenveen leef je al drie jaar toe en zondag is het eigenlijk zover. Ze lezen ook kranten en kijken op sociale media. Je kunt er niet omheen. Maar we hebben eerst nog een klus te klaren tegen NEC’’, zegt Pascal Bosschaart, de tijdelijke hoofdtrainer van Cambuur, tegen de Leeuwarder Courant. “Beide competities zijn belangrijk. We willen er ook gewoon een goed gevoel aan overhouden. Niets is zo vervelend als met een domper het weekeinde in te gaan.’’

Het blijft onduidelijk of de Leeuwarders spelers gaan sparen tijdens de bekerwedstrijd met oog op de voor hen belangrijke derby. “We hebben een selectie met 21 veldspelers, die allemaal kunnen spelen. Met drie wedstrijden in een week tijd (Cambuur speelt volgende week woensdag uit bij Heracles) kijk je ook naar belastbaarheid’’, aldus Bosschaart.

Beiden promovendi doen het dit seizoen goed, vooral de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie vorig jaar staat momenteel hoog: de zevende plek. Cambuur heeft na zestien speelronde tot nu toe 27 punten gehaald en staat daarmee zeven punten boven de Nijmegenaren, die op een twaalfde plek op de ranglijst staan. Op 26 november speelden de teams tegen elkaar in de Goffert en ging Cambuur er ondanks doelpunten van Edgar Barreto en Ali Akman met de punten vandoor. Voor NEC is het te hopen dat na een aantal weken met puntverlies de weg naar boven kan worden ingezet met een overwinning in het bekertoernooi.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers