Mathias Bossaerts begrijpt niet dat NEC vrijdag op kansloze wijze onderuit is gegaan bij FC Twente (2-0). De verdediger uit België zag de Tukkers twee keer op eenvoudige wijze scoren en mocht doelman Marco van Duin bedanken dat de score niet hoger opliep. “Als je in zo’n stadion speelt, met zo veel publiek en dan nog zo weinig inzet toont. Dan weet ik het ook niet meer.”

NEC creëerde nauwelijks iets in Enschede. “Meer zat er ook niet in”, gaf Bossaerts toe tegen ForzaNEC.nl. “We speelden zonder vertrouwen. Slordig. Het gaat niet goed. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. We hebben nu tien dagen rust. Daarna moeten we samen komen en goed in de spiegel kijken.”

Achterin stond het tot de 1-0 nog redelijk, maar aanvaller Rafik Zekhnini kon na een half uur zo door de defensie lopen. “Het ging heel snel. Het was de vraag of er een overtreding op Jonathan werd gemaakt, maar binnen een paar passes stonden ze één op één met Marco. Dat moeten we beter organiseren. Hetzelfde geldt voor de 2-0. Marco hield er ook nog een paar ballen uit, anders was het nog meer geworden. We creëerden zelf weinig.”

NEC sluit het jaar af op de twaalfde plaats. “Zo kan het niet verder. We moeten op het trainingskamp hard aan de slag. We hebben een paar goede wedstrijden gehad, een paar slechte en een paar heel slechte. Ups en downs, al maanden. Als je kijkt naar hoe we voetballen, snap ik de frustratie van de fans wel. Als je in zo’n stadion speelt, met zo veel publiek en dan nog zo weinig inzet toont. Dan weet ik het ook niet meer. Iedereen moet maar eens naar zichzelf kijken.”

Bij veel fans is trainer Jack de Gier de kop van jut. “We hebben vertrouwen in de staf. Het zou niet logisch zijn om dit alleen op de coach af te schuiven. De spelers op het veld moeten het doen. Het begint bij inzet, dat is de basis. We moeten even de hoofden leegmaken en dan op trainingskamp. Dit kan zo niet verder. Er zijn vier periodes te verdelen, we moeten na de winter vol gas gaan om er alsnog een te pakken.”

Foto: Rob Koppers