Marcel Boekhoorn heeft NEC vorig seizoen een schenking van liefst 1,1 miljoen euro gedaan. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Nijmeegse club woensdag bekendmaakte. Zonder het gift van rijke ondernemer uit Bennekom had het verlies van NEC geen vier ton, maar anderhalf miljoen euro bedragen.
Nadat NEC de jaarcijfers bekendmaakte, dook ForzaNEC er dieper in. Daarin viel op dat de club bij alle opbrengstcategorieën minder is gaan verdienen dan in het seizoen 2018/19, behalve bij subsidies en ‘overige baten’. Onder de tabel valt te lezen dat NEC in het boekjaar 1,1 miljoen euro aan zogeheten exploitatiebijdrage heeft ontvangen. Die post bedroeg in het seizoen ervoor nog maar negentigduizend euro.
Gift
Navraag bij algemeen directeur Wilco van Schaik leert dat de 1,1 miljoen aan exploitatiebijdrage een schenking is van Boekhoorn. “Zoals hij al vele jaren heeft gedaan om de club door moeilijke tijden te helpen was Marcel er ook nu voor de club”, laat Van Schaik weten. “Dit is geen lening of een investering in een fonds, maar een schenking aan de club. Een gift. Voor NEC is het een enorme impuls in deze zware tijden. Marcel heeft vaker de club zo geholpen, maar als de vraag zoals nu komt kunnen we daarin transparant antwoorden, ook in overleg met Marcel zelf. Het staat als exploitatiebijdrage in de boeken, dus is zichtbaar, zoals het vaker zo in de boeken heeft gestaan.”
“Echter, hoeft dat van Marcel nooit zo expliciet gebracht te worden, hij is daarin heel bescheiden. Maar het is wel zo dat hij heel belangrijk is voor de club. Sinds dit seizoen bespreken we meer over de toekomst van de club met hem en is hij meer betrokken. Ook de andere investeerders zitten aan tafel. Als rvc en directie zijn we daar blij mee. Iedereen wil NEC een betere toekomst geven. We moeten meer samenwerken met elkaar bij NEC, heb ik al eens gezegd. Dit is een goede stap naar de toekomst toe, ook dat hij aan tafel en meedenkt over de toekomst. Zonder daarbij de geldkraan open te zetten, want we willen het stap voor stap doen en vanuit het sinds vorig seizoen ingezette technische beleid op het veld.”
Marcel onderscheidt zich door deze gelden vrijwel altijd te schenken aan de club. Dat maakt hem uniek.
Wilco van Schaik
Uniek
Zo mag NEC Boekhoorn voor de zoveelste keer danken voor zijn grote financiële bijdrages. Eerder meldde Johan Derksen al dat Boekhoorn tegen hem had gezegd al 22 miljoen euro in NEC te hebben gestoken door de jaren heen. “Als rvc en directie is het fijn om zo iemand bij de club te hebben, alleen is het de uitdaging zonder te kunnen. Dat hebben we al eerder gezegd. In de Eerste Divisie is dat heel lastig. In de laatste twintig jaar zijn investeerders er altijd geweest om, allen op hun eigen manier, NEC te helpen. Naast Marcel zijn er meer mensen, zij hebben NEC altijd toekomst gegeven. Marcel onderscheidt zich hierin wel weer door deze gelden vrijwel altijd te schenken aan de club. Dat maakt hem uniek. Hij heeft de club al vele malen ondersteund.”
“Daarmee heeft hij, samen met de andere investeerders, NEC in de historie voor de gemeenschap en de supporters behouden. Dit gebeurt al sinds de oprichting van de aandelen- en investeringsfondsen bij NEC. Het ene jaar meer dan het ander, maar zelfstandig een jaar doorkomen is NEC nog niet vaak gelukt. De aandelen- en spelersfondsen zijn een onderdeel van de club geworden. Nu wordt er ook gekeken in de structuur naar een nieuwe toekomst voor NEC waar de afhankelijkheid en invloeden minder zullen gaan worden. Hier is de rvc in overleg met de investeerders naar aan het kijken. De club moet zelfstandiger gaan worden, dat is onderdeel van de verandering richting de toekomst. Maar zomaar even iets loslaten wat al heel lang een vast onderdeel is, vraagt tijd. Die nemen we ook.”
Zelfstandig
Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat NEC minder afhankelijk wordt van de investeerders en met name Boekhoorn, maar gezien de huidige financiële situatie en het feit dat de club nog altijd in de Eerste Divisie speelt is dat een lastig verhaal. “Ons doel is om met deze investeerders die er al jaren voor de club staan en een aantal nieuwe jonge ondernemers samen een krachtigere en bredere club te vormen die stabiel en zelfstandig kan besturen en in de Eredivisie kan meespelen. Op termijn moeten we meer zelfstandig financieel onze broek kunnen ophouden of investeerders kunnen gebruiken voor nieuwe stappen zoals meedoen om nieuwe sportieve doelen of een nieuw stadion. In de Eerste Divisie is dit heel uitdagend om te bereiken, maar zijn we nog niet zo ver. Hiervoor is Eredivisie-voetbal en zeker een nieuw stadion nodig.”
Van Schaik noemt de toekomst van de club uitdagend. “We bouwen aan een fundament en zijn op vele terreinen goed bezig, maar door de huidige coronatijd en de komende onzekere economische en sportieve ontwikkelingen is de toekomst heel uitdagend voor NEC en het gehele betaalde voetbal. We zijn er nog lang niet, maar als leiding hebben we er vertrouwen in dat we een toekomst met perspectief kunnen creëren voor NEC. Daar blijven we elke dag op het veld en op kantoor keihard voor werken. Wij wisten als rvc en directie dat de uitdaging bij NEC niet makkelijk was. Corona maakt deze nog groter, maar we hebben er vertrouwen in dat we onze doelen gaan behalen. Dit jaar hoeven we minder op investeerders te leunen dan vorig seizoen. Maar volgend seizoen wordt voor NEC alsmede het hele betaalde voetbal heel uitdagend. Toch willen we vasthouden aan onze plannen om voor de zomer van 2022 terug te keren in de Eredivisie, een nieuw stadion er doorheen te krijgen en de structuur van de club duurzaam te veranderen.”