Rogier Meijer zag zijn ploeg nipt winnen van FC Groningen (1-2). Ondanks de overwinning was het niet een en al vreugde voor de trainer van NEC. “In de rust was ik minder blij. Zeker met het vertoonde spel.”

“Ik was niet tevreden over hoe we verdedigden en hoe we aan de bal waren”, aldus Meijer tegen ESPN over de eerste helft. “Je staat 0-1 voor en dat geef je dan weg in een halve minuut voor de rust. Helemaal terwijl je zelf aan de bal bent, dan mag die 1-1 niet vallen. Ik vond ons in de eerste helft in beide fases van het spel, zowel aan de bal als zonder bal, gewoon niet agressief en niet alert. Daar hebben we het in de rust over gehad en ook geprobeerd om het beter neer te zetten. Ik denk dat we de tweede helft wel beter stonden.”

Dat het gelijk was met de rust was zuur voor NEC, maar het had veel erger kunnen zijn voor de Nijmeegse formatie. “Ja klopt, zij hadden twee diepe mensen lopen in Jorgen Strand Larsen en Michael de Leeuw en daar kwamen dan mensen omheen. Ze speelden snel de lange bal en daar hadden we best veel moeite mee. Onze rechterkant werd ook niet goed gecommuniceerd. dan wordt het ook lastig, zeker als je telkens te laat bent in de keuzes die je maakt. Dan krijg je zo’n eerste helft.”

Wisseling in formatie

Daar waar NEC begon in een 4-3-3 formatie, begon het beter te lopen toen zij terugvielen op de vertrouwde 5-3-2. Elayis Tavsan moest het veld ruimen voor Rodrigo Guth, maar daarmee kwamen de Nijmegenaren beter in de wedstrijd. “Zeker tegen deze speelstijl die Groningen op dit moment bracht, hielp dat enorm. Net daarvoor hadden we ook al iets meer controle en na die wissel hebben we alleen uit standaardsituaties nog kansen weggegeven.”

“Dat opportunisme is iets wat onze drie verdedigers wel graag hebben ja”, zegt Meijer lachend. “Zij hebben graag die hoge bal en het man op man spelen. Toch aan de bal was het niet goed. Er lag veel ruimte en aan de bal werd vaak de verkeerde keuze gemaakt. Dat moet beter, maar over de vechtlust die we gebracht hebben kan ik weinig zeggen.”

Een verrassing wilde Meijer de winst op Groningen niet noemen. “Dat weet ik niet. Dat weet jij misschien beter dan ik. Ik hou mij bezig met ons elftal en vandaag stonden een aantal jongens in de basis die wat minder gespeeld hebben dit seizoen. Sommige moest dan ook zoeken naar het ritme denk ik, maar uiteindelijk is het voor ons elftal geweldig dat we de volgende ronde bereiken. Dat gaat ons ook zeker energie geven in de aankomende weken.”

“Het seizoen is nog niet geslaagd. In januari worden geen prijzen weggegeven en handhaving is wat dat betreft ook een prijs. Je wordt afgerekend op het eind van het seizoen en laten we dan maar gaan praten.”

Kwartfinale thuis

NEC speelt in de kwartfinale een thuiswedstrijd en ontloopt, bij winst van deze clubs, in ieder geval Ajax en PSV. Lonkt daarmee een halve finale? “Je bent 90 minuten van een halve finale verwijderd daar heb je gelijk in. Ik mag hopen dat we in die wedstrijd er weer publiek bij hebben. Ik denk dat dat wel tijd wordt. Ik kijk het van wedstrijd tot wedstrijd en hoe dichter je bij de finale komt hoe interessanter het wordt”, aldus Meijer.

Foto: Rob Koppers