NEC heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen koploper Sparta (1-1). De Nijmegenaren stonden lang voor op Het Kasteel, maar via een benutte penalty van Joshua Kitolano kwam de koploper toch nog terug.

NEC begon de wedstrijd met een aantal wijzigingen. Meijer moest noodgedwongen Rober Gonzalez in het elftal plaatsen door een blessure van Mees Hoedemakers. De middenvelder raakte op de laatste training geblesseerd. Ook Sontje Hansen kon niet starten. De buitenspeler was de hele week ziek en moest op de bank plaatsnemen. Zijn vervanger was Youri Baas. Het goede nieuws voor NEC was dan wel dat Philippe Sandler weer fit genoeg was om te starten.

In het begin van de wedstrijd golfde het spel op en neer. Beide ploegen wilden voetballen en dat leverde een vermakelijk eerste gedeelte op. NEC leek iets meer de bal te hebben en Sparta loerde op de counter. De Rotterdammers kwamen er dan ook voor het eerst gevaarlijk uit, maar een poging van net buiten de zestien van Camiel Neghli werd erg knap gepakt door Jasper Cillessen. NEC was daarentegen na de kans van Sparta de bovenliggende partij. De Nijmegenaren floreerde onder het nieuwe middenveld bestaande uit Dirk Proper, Gonzalez en Magnus Mattsson. Laatsgenoemde zorgde voor het eerst voor problemen voor Sparta-doelman Nick Olij. Een hard schot van een meter of twintig met een flinke zwabber zorgde voor moeite voor de goalie. Olij kon als enige de bal wegboksen, maar de dominantie van NEC bleef aan. Tot doelpunten leed de dominantie echter niet in de eerste helft.

Nog meer wijzigingen

Na rust moest NEC de tweede gedwongen wissel doorvoeren. Na het vertrek van Brayann Pereira in de eerste helft, moest ook Bram Nuytinck achteblijven. Door het vertrek van Nuytinck kreeg Cillessen de aanvoerdersband om de arm. Calvin Verdonk speelde door het vertrek van Pereira op rechtsback en Baas werd de linksback. Ondanks de omzettingen ging NEC verder met waar het de eerste helft geëindigd was: kansen creëren. Na iets minder dan een uur spelen bracht NEC dan ook de stand op 0-1. Proper ving een afvallende bal op en besloot zelf maar aan de haal te gaan. Hij omspeelde de hele verdediging en met een bekeken schot verschalkte hij ook doelman Olij.

NEC moest wel opnieuw schakelen, want de wedstrijd voor Sandler zat erop. Hierdoor kwam Verdonk centraal achterin te spelen en was er een plekje vrij voor debutant Luc Netten. Na de goal was het voornamelijk overleven voor NEC. De verdediging, die verre van op z’n sterkst was, moest met alle macht ervoor zorgen dat de 0-1 voorsprong over de streep werd getrokken. Sparta kreeg een aantal opgelegde kansen, maar NEC hield nog stand. Dat veranderde tien minuten voor tijd. Baas bracht een Spartaan ten val in de zestien meter: penalty. Joshua Kitolano benutte de opgelegde kans vanaf elf meter en bracht de stand weer op gelijke hoogte. Sparta rook bloed en was op zoek naar meer. NEC probeerde met de lange bal en de ingebrachte Bas Dost nog een uitweg te zoeken, maar moest het toch vooral bij verdedigen houden. Dat lukte de Nijmegenaren tot het laatste fluitsignaal en dus bleef het bij 1-1.

In het kort

Wedstrijdverloop:
57′ 0-1 Dirk Proper
80′ 1-1 Kitolano

Geel: Verschueren (Sparta) Nuytinck, Hansen, Baas, Netten, Meijer, Gonzalez (NEC)

Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam; De Guzman (62′ Clement), Verschueren (62′ Brym), Kitolano; Neghli (90′ Yuksel); Lauritsen (77′ Anello), Saito.
Opstelling NEC: Cillessen; Pereira (45′ Hansen), Sandler (62′ Netten), Nuytinck (46′ Ross), Verdonk; Gonzalez, Proper, Mattsson; Olden Larsen (75′ Rossen); Ogawa (75′ Dost), Baas.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 10.111

Foto’s Orange Pictures