NEC heeft zichzelf zaterdagavond tegen SC Heerenveen een slechte dienst bewezen. De Nijmegenaren speelden een goede wedstrijd, maar dit werd niet beloond. Door een ontzettende blunder van Jasper Cillessen gingen de Friezen er met de overwinning vandoor (2-3). Hierdoor zijn de play-offs voor Europees voetbal nu ver weg voor de ploeg van Rogier Meijer.

In een aftastende openingsfase in De Goffert waren kansen in eerste instantie schaars en het spel golfde op en neer. Daarna kwamen beide teams wat meer los. Zo kreeg NEC grote kansen via Oussama Tannane en Elayis Tavsan, maar de bal wilde er helaas nog niet in. Heerenveen combineerde er juist af en toe goed op los. Echter werd Jasper Cillessen nog niet getest in het Nijmeegse doel. Beide teams legden een goede pot op de mat en dit zorgde voor een vermakelijk spelbeeld. Halverwege de eerste helft kwam NEC nog goed weg. Ivan Marqeuz vloerde zijn tegenstander. Dennis Higler, de scheidsrechter van dienst, floot niet en na lang wikken en wegen was de VAR het met hem eens. Niet veel later scoorden de Friezen alsnog. Een vrije trap van Thom Haye vloog prachtig in het doel en liet Cillessen daarmee kansloos. 

NEC ging niet bij de pakken neerzitten maar meteen op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er tien minuten na de openingstreffer. Een vrije trap van Tannane werd nog met moeite naast het doel gewerkt door Xavier Mous, maar uit de daaropvolgende hoekschop van dezelfde voet viel de gelijkmaker. Magnus Mattsson had de bal voor het intikken na nuttig doorkoppen van Marquez. Vlak voor het rustsignaal liet Tavsan nog een uitgelezen mogelijkheid onbenut om zijn ploeg met een voorsprong de rust in te sturen. Nany Dimata hield de bal goed vast, draaide weg bij zijn tegenstander en gaf een mooie pass op de buitenspeler. Hij verzuimde echter de trekker over te halen. 

Tweede bedrijf

Ook in het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig, maar na iets meer dan een uur spelen konden de NEC-fans in De Goffert van hun stoeltje springen. Souffian El Karouani gaf een puike voorzet en Dimata strafte een twijfelde Heerenveen-doelman af: 2-1. Na de treffer waren het de Nijmegenaren die het heft volledig in handen hadden. Zo kregen Tavsan en Marquez twee grote kansen en liet ook Dimata na de score uit te breiden. 

Hoewel een derde Nijmeegse treffer in die fase in de lucht hing, was het Heerenveen dat in de slotfase met de drie punten aan de haal ging. Bij de 2-2 kwam het gevaar, zoals wel vaker dit duel, over de linkerflank. Bart van Rooij zat mis en de strakke voorzet was wel besteed aan goaltjesdief Sidney van Hooijdonk. 

Ondanks het nog altijd golvende spelbeeld waren het de Friezen die aan het langste eind trokken. Jasper Cillessen schatte een bal van Antoine Colassin helemaal verkeerd in. Via de paal stuiterde deze zo binnen en de Groesbeekse doelman kon daardoor wel door de grond zakken. Dat terwijl hij NEC eerder in de wedstrijd nog meermaals behoedde voor een tegentreffer. De Nijmegenaren kwamen deze blunder niet meer te boven. Het duel eindigde dus in 2-3.

Play-offs

Hiermee maakt NEC een pas op de plaats in de strijd om de felbegeerde achtste plek en zullen de lastige wedstrijden tegen FC Twente en AZ punten moeten opleveren om nog een rol van betekenis te kunnen gaan spelen in het restant van dit seizoen. De achterstand van NEC op RKC, die momenteel die felbegeerde plek bezit, is op dit moment drie punten.

In het kort

Scoreverloop:
27′ 0-1, Haye
37′ 1-1, Mattsson
62′ 2-1, Dimata
83′ 2-2, Van Hooijdonk
87′ 2-3, Colassin

Geel: Van Ottele, Van Ewijk (SC Heerenveen),

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Tannane (60′ Bruijn), Proper; Tavsan (76′ Musaba), Dimata (85′ Marques), Mattsson.

Opstelling SC Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert (83′ Kaib); Haye, Van Amersfoort (69′ Colassin), Tahiri (90′ Bruma); Olsson (69′ Nunnely), Van Hooijdonk, Sahraoui.

Scheidsrechter: Dennis Higler

Toeschouwers: 12.500

Foto: Orange Pictures