De winterse transferperiode is 1 januari begonnen. Voor NEC is de eerste maand van het jaar 2023 gelijk een hele belangrijke. Niet alleen cruciaal voor het verloop van de tweede seizoenshelft, ook voor de langere termijn. De Nijmegenaren moeten direct aan de bak op het veld, terwijl Carlos Aalbers mogelijk een aantal belangrijke noten moet gaan kraken.

In totaal speelt NEC zes wedstrijden in een tijdsbestek van minder dan drie weken en daar zit een aantal fraaie affiches tussen. Zo beginnen de Nijmegenaren het nieuwe jaar met een thuiswedstrijd tegen landskampioen Ajax. Veel rust is er daarna niet, want drie dagen later staat de volgende ronde van de KNVB Beker op het programma en daarin is Almere City de tegenstander. Het weekend erop zal bij de meeste groot omcirkeld staan in de agenda: derby-weekend.

Bij de overige drie wedstrijden in januari zijn FC Emmen, Feyenoord en Sparta achtereenvolgens de tegenstanders. Emmen en Sparta in eigen huis zullen must-wins zijn, wil NEC haar ambities (play-offs Europees voetbal) in zicht houden. Het gat met de nummer acht, welke plaats normaal gesproken rechtgeeft tot play-offs, bedraagt zes punten. Alleen als een club buiten de top 7 de KNVB Beker wint in april, gaan de nummers 4 t/m 7 naar de play-offs.

Deadlines

Maar de maand januari brengt meer met zich mee. Iván Marquez, Bart van Rooij, Souffian El Karouani en Dirk Proper hebben een aflopend contract in Nijmegen en zijn sinds zondag vrij om te praten met welke club dan ook. Met hun transfervrije status mogen zij overal tekenen. Maar er is hoop: alle vier deze spelers hebben een aanbieding van NEC op zak. Ergens deze maand wil Aalbers een antwoord van hen krijgen. Vermoedelijk ligt die deadline al vrij vroeg in de maand, aangezien Aalbers die deadline zo heeft bepaald zodat “NEC als club ook weet waar het aan toe is”.

Verkopen deze spelers NEC een ‘nee’, blijft de club aan zet en kan het ervoor kiezen om in de wintertransferperiode nog een transfersom voor ze te vangen. Een lastige afweging voor Aalbers, die hij mogelijk niet hoeft te maken. Mattijs Branderhorst, Guus Gertsen, Terry Lartey Sanniez, Matthias De Wolf en Kas de Wit hebben ook een aflopend contract bij NEC: met hen wordt pas in een later stadium gesproken. Die gesprekken hoeven niet gevoerd te worden met Elayis Tavsan en Jordy Bruijn. Dit duo beschikt over een optie in het contract die NEC eenzijdig kan lichten. Dat moet dan gebeuren vóór 1 april.

Versterkingen

En gaan er ook nog nieuwe spelers een Nijmeegs contract tekenen? NEC aast op twee aanvallende versterkingen, waarbij de duidelijke prioriteit op de vleugel ligt. Aalbers ziet dat NEC slechts vier echte aanvallers heeft op papier en dat zijn er twee te weinig. Nooit werd er een vervanger voor Okita gehaald, waardoor trainer Rogier Meijer met Tavsan slechts over één rechtervleugelaanvaller beschikt. En als die dan ook nog eens net als de zijn collega-aanvallers iedere bal in de voet wil krijgen wordt het aanvalsspel te voorspelbaar.

Uitgaand liggen er ook vertrekwensen. Mattijs Branderhorst heeft al openlijk aangegeven dat de bank warmhouden niet bepaald in zijn lijn der verwachtingen lag afgelopen zomer en dat valt de doelman zwaar. NEC staat niet onwelwillend tegenover het verzoek van de 28-jarige Tielenaar, maar wil daarin wel afwachten hoe de zware kwetsuur van Robin Roefs zich ontwikkeld. Ook voor Andri Baldursson is er nauwelijks perspectief in Nijmegen. Als Aalbers inzichtelijk heeft hoe Proper zijn toekomst voor zich ziet, kan mede aan de hand van zijn beslissing bepaald worden wat voor de Bologna-huurling de beste oplossing is.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers