Sinds de seizoensopener thuis tegen Excelsior is het gebruik van een nieuw camerasysteem dat toegang tot de Goffert biedt een hot topic onder de NEC-aanhang. Volgens sommigen is het systeem een versoepelde en snellere manier om het stadion binnen te komen. Anderen spreken van privacyinbreuk.

Al tijdens het vorige seizoen introduceerde NEC het FastID camerasysteem, waarmee toegang tot de Goffert zonder fysiek toegangsbewijs mogelijk werd gemaakt. In het kort kwam het erop neer dat supporters middels een app hun paspoort en vervolgens hun gezicht laten scannen, waarna ze vervolgens zonder seizoenkaart, ticket en zelfs zonder mobiele telefoon met enkel een gezichtsscan het stadion kunnen betreden. Toevallig of niet, een van de grootste investeerders achter het bedrijf van de app, FastID, is NEC-suikeroom Marcel Boekhoorn.

Hackers zijn kansloos

Boekhoorn ziet dan ook toekomst in het bedrijf dat al op diverse luchthavens en banken zijn intrede heeft gemaakt. In een interview met De Gelderland geeft FastID oprichter Albert van Veen een nadere uitleg over het systeem. Hierbij gaat Van Veen tevens in op waarom het systeem juist niet de controle over het paspoort uit handen van de gebruiker neemt. ”De camera bij het toegangspoortje scant een gezicht en vergelijkt dat met versleutelde informatie uit de FastID-app. Alleen op de telefoon van de gebruiker is de foto opgeslagen, nergens anders. De scanner maakt géén herkenbare foto’s en er worden geen biometrische persoonsgegevens verzameld in een centrale database. Voor hackers valt hier dus niets te halen,” stelt de oprichter gerust.

Privacy-expert Brenno de Winter gaat nog een stapje verder in het benadrukken van de veiligheid van het systeem. ”Privacy en veiligheid lijken vaak tegengestelde belangen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dit systeem is een mooi voorbeeld dat privacy en veiligheid prima hand in hand kunnen gaan. Het kan gewoon, zónder dat er allemaal data van je wordt verzameld. Ik vind dat heel tof.”

Toegang verschaffen of juist blokkeren

Geen privacyinbreuk en geen risico op hackers dus. En een snellere en meer soepele toegang tot het stadion tot gevolg. Maar dat is niet alles. Waar je mensen toegang kunt geven tot het stadion kun je mensen ook juist de toegang ontzeggen, zoals mensen met een stadionverbod. ”Maar dat is niet onze insteek geweest bij de ontwikkeling van dit systeem,” legt Van Veen uit tegenover De Gelderlander. ”Of gezichtsherkenning wordt ingezet om een stadionverbod te handhaven, is niet aan ons. Daar gaan wij niet over. Dat is aan de KNVB, UEFA of FIFA.” NEC’s algemeen directeur Wilco van Schaik ging daar vervolgens op in door met het volgende te komen: ”Als je de onrust en het geweld rond de Europese velden ziet, dan weet je dat er iets moet gebeuren aan de toegang tot de stadions. Ik sluit daarom niet uit dat dit systeem op termijn verplicht gaat worden.”

Kritiek

En juist dat is waar veel supporters over lijken te vallen, het mogelijk verplicht worden van het systeem. De kritiek vanuit de NEC-aanhang was dan ook niet mals op het systeem, met zelfs een aantal spandoeken tot gevolg. Zo viel er in De Goffert te lezen dat ”elke camera er een te veel is” en dat men ”tegen gezichtsherkenning” is. Kortom: ”stop control!”, aldus de Nijmeegse aanhang. Ook hier heeft De Winter voor de criticaster geruststellend nieuws over. ”Op basis van de privacywet AVG mag dat (het verplicht stellen van FastID, red.) in dit geval alleen vrijwillig. Er moet dus ook een andere manier blijven om het stadion binnen te kunnen.”

Foto: Rob Koppers en Legio Noviomagmum