Het leek niet erger te kunnen na de afgang in Leeuwarden afgelopen zaterdag, maar toch kon topklasser HHC Hardenberg nog wat extra zout op de wonden gooien. De Hardenbergse formatie won verdiend met 2-0 van een ongeïnspireerd en onsamenhangend NEC. NEC verspeelde in vier dagen tijd de vierde plek in de Eredivisie en een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Ongeïnspireerd
Dat het op voorhand een lastige avond zou worden wist iedere ploeg die aantreedt in een bekerwedstrijd tegen een amateurelftal. Maar dat het zo ongeïnspireerd en onsamenhangend zou spelen had niemand durven dromen. Helemaal niet na de afgang tegen Cambuur Leeuwarden afgelopen zaterdag. Faber kondigde nog aan dat dit duel op een perfect moment kwam om de boel volledig te herstellen. Maar wat bleek. NEC voetbalde op een te laag tempo om het de gastheren ook maar enigszins lastig te maken. Schoten vanuit de tweede lijn belandden allen over het vangnet op de parkeerplaats. Alleen Navarone Foor was in het eerste bedrijf dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot werd gekeerd op de doellijn. HHC Hardenberg richtte zich vooral op het verdedigen en gaf ze eens ongelijk. De oranje-zwarten hielden de Nijmeegse formatie daardoor tot aan het rustsignaal af van het scoren.

Teleurstellend met hoofdletter T
In de tweede helft hoop en verwacht je een totaal ander NEC, maar dit zag je nergens terug. NEC had weliswaar meer balbezit en een groot veldoverwicht, maar drukte dit niet uit in kansen, laat staan doelpunten. De voorhoede met Sleegers, Santos, Ritzmaier en Foor waren allen onzorgvuldig en speelde op hun elfendertigste. De verdediging van HHC hoefde zich maar minimaal in te spannen om het verdedigende werk op te knappen. Nog geen vijf minuten in de tweede helft kwamen de gastheren, volledig terecht, op voorsprong. Een counter uit het boekje werd koelbloedig bekroond met een doelpunt door aanvoerder Glenn Kobussen. NEC moest net als in de afgelopen weken, tegen Cambuur en PEC Zwolle, in de achtervolging. De rood-groen-zwarten faalden daar volledig in. NEC had wel wat mogelijkheden om de stand gelijk te trekken, maar door goed keeperswerk van HHC-keeper Koetsier bleef de stand steken op 1-0. Met nog een klein kwartier te spelen kwam de thuisploeg op 2-0. Sportpark De Boshoek ging volledig uit haar dak nadat de vrije trap van Dennis Krohne het net toucheerde. De verslagenheid was groot aan Nijmeegse zijde. NEC probeerde nog wel om de aansluitingstreffer te maken, maar deze werd niet gevonden. Het was een teleurstellende avond met hoofdletter T. En dan drukken wij dit nog zachtjes uit.

Onbegrip
Aanvoerder Rens van Eijden had na afloop geen goed woord over de wedstrijd die hij en zijn medespelers op de mat legden. Van Eijden constateerde individualisten en een onsamenhangend elftal. Rens kon het niet geloven en waande zich tot woorden als onbegrip en ongeloof. Ook gaf de geboren Ossenaar aan dat er na Vitesse-uit is gepraat met de groep en ook na Cambuur-uit werden de nodige woorden met elkaar gewisseld. Tot op heden is daar nog bar weinig van terecht gekomen. Aanstaande zondag kan de gehele selectie rekenen op onvoorwaardelijke steun van het Nijmeegse publiek en lijkt een beetje “eer in je flikker” niet teveel gevraagd mogen wij hopen?!
Foto: Rob Koppers