Voor NEC is de doelstelling opnieuw handhaving dit seizoen, maar vanuit verschillende hoeken worden er ook andere ambities uitgesproken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat 80 procent van de sportieve ranglijst wordt bepaald door het geld dat clubs hebben. Wellicht dat we vanuit de begrotingen van de Eredivisie meer kunnen zeggen over een gerechtvaardigde doelstelling.

Vorig seizoen bedroeg de begroting van NEC als gepromoveerde club 10 miljoen euro. Vanuit het bestuur is er een meerjarenplan gecommuniceerd om van NEC een stabiele Eredivisieclub te maken. Daarvoor moeten financiële risico’s worden genomen. Verschillende kostenposten zijn voor aankomend seizoen hoger en vanuit die gedachte heeft NEC een begroting van 12,5 miljoen euro gecommuniceerd. In het financiële jaarverslag van het seizoen 2020-2021 werd al duidelijk dat de club, met ondersteuning van Marcel Boekhoorn, bezig is met een financiële herstructurering. Wat daar in het eerste Eredivisieseizoen van terecht is gekomen moet nog blijken, maar een aantal dingen is wel al duidelijk zichtbaar voor supporters. Zo zijn de prijzen van seizoenkaarten bijvoorbeeld met 20% verhoogd.

Waar staat NEC?

Maar waar staat NEC met een begroting van 12,5 miljoen ten opzichte van de andere Eredivisieclubs? Redelijk in de middenmoot is het antwoord. Uit het jaarlijkse onderzoek van VI blijkt dat NEC de tiende begroting heeft van de Eredivisie. De weg naar een stabiele Eredivisieclub, die in het meerjarenplan is gecommuniceerd, is dus ingezet. Maar om bij de top 8 te komen, moet er nog veel gebeuren. Dit seizoen staat Heerenveen op die achtste plek met een begroting van 18 miljoen. Dat is dus ongeveer anderhalf keer zoveel als de begroting van de Nijmegenaren.

Daarboven staan Utrecht en Groningen met beide een begroting van 25 miljoen. Daar zit dus nog wel een gat, wat overbrugt moet worden. Een belangrijk punt is daarin het stadiondossier. Voor NEC is het essentieel dat de Goffert gerenoveerd gaat worden, zodat er ook op dagen naast wedstrijden opbrengst uit het stadion komt. Op dit moment is de gemeente nog steeds eigenaar van het stadion. NEC bracht al eerder plannen naar buiten voor een renovatie, waar onder andere ook woningen gebouwd moeten gaan worden.

De begrotingen van de Eredivisie-clubs in het seizoen 2022-2023. Vitesse kon vanwege overnameperikelen nog geen begroting communiceren.

Spelers als Schöne en Cillessen dankzij Boekhoorn

Toch is het niet helemaal eerlijk om naar de begroting van NEC te kijken. Ondanks dat de club namelijk geen positief eigen vermogen heeft, hoeft het zich geen zorgen te maken over een eventueel verlies aan het einde van het boekjaar. Al jaren worden eventuele verliezen opgevangen door Boekhoorn, waardoor de club meer financiële risico’s kan nemen. Sinds vorig seizoen geeft Boekhoorn dus ook adviezen met betrekking tot de herstructurering van de club en is hij gerichter gaan investeren. Hij dicht niet alleen meer het gat, wat aan het eind van het seizoen is ontstaan, maar helpt ook om gerichte versterkingen te financieren.

Spelers als Lasse Schöne, Oussama Tannane en natuurlijk Jasper Cillessen komen niet voor een matig salaris naar Nijmegen. Met een begroting van 12,5 miljoen zouden de maximale salarissen op ongeveer 2 ton per jaar liggen. Dat is bij deze spelers duidelijk niet het geval. Cillessen verdiende bij Valencia bijvoorbeeld bijna 4 miljoen euro per jaar. Het is logisch dat hij flink heeft ingeleverd, maar zijn salaris zal hoger liggen dan wat NEC normaal kan betalen.

Dit soort investeringen zijn voor NEC alleen mogelijk dankzij Boekhoorn. Daarom mag NEC zichzelf hoger inschalen dan plek 10, waar de club volgens de begroting staat. De doelstelling handhaving is het minimale wat NEC moet kunnen halen. Eigenlijk mag je als club dan niet tevreden zijn. Dat Cillessen bij zijn presentatie aangaf voor Europees voetbal te willen spelen, is niet ondenkbaar. De club zit nog steeds in het meerjarenplan en is nog aan het groeien. Wie weet waar de investeringen van Boekhoorn de club uiteindelijk brengen.

Foto: Orange Pictures