Als voetballiefhebber kon ik onwijzelijk genieten van spelers zoals Mario Been, Cor Lems, Van der Gijp, Frans Jansen, van Hanegem noem ze maar op. Voetballers die rechtstreeks van de straat afgeplukt zijn en die zich op straat moesten weren tegen alles en nog wat. Voetballers die ook een dosis humor met zich meebrachten en die het publiek konden bespelen.
Ik stond in principe te juichen dat Leen Looyen, zijn laatste trainer voor NEC, mijn idool van vroeger, Mario Been als trainer binnen haalde. De Mario Been die furore maakte op het WK onder de 20 in Mexico onder Kees Rijvers via de linkerkant drie treffers mocht scoren. Eén tegen de latere wereldkampioen Brazilië en twee tegen Rusland waaronder de winnende. Een zeer kleurrijke voetballer was geboren. Een voetballer vol met grappen en grollen maar en op zijn tijd ook zeer geniaal. Ik herinner me nog een anekdote toen hij bij Heerenveen speelde. Mario zat in de bestuurskamer van Heerenveen waar ook de ouwe kicksen stonden van Abe Lenstra, als ik me nog goed kan heugen was van der Gijp daar ook nog bij. Been trok de schoenen van Us Abe aan en ging in de bestuurkamer een balletje trappen. Op dat moment kwam de inmiddels voormalig voorzitter Riemer van der Velde binnen en deze begon spontaan te huilen. Waar die Been het lef vandaan haalde om op de schoenen van Abe in de bestuurskamer te gaan voetballen.
Zo was er in zijn carrière nog veel meer te lachen. Ook voor de camera`s stond Super Mario zijn mannetje. Er zijn er maar weinig die zijn mondje konden snoeren. Ik weet zeker als Mario geen voetballer/ trainer zou zijn geworden en hij was in Nijmegen geboren dan was hij vast en zeker koppelbaas geworden. Ik wil hiermee aangeven dat Mario een op en top rasverkoper is, die op de straat wijs is geworden. Daarnaast verstaat hij het vak om te roepen wat iedere supporter graag wil horen. Ook als trainer blijft hij een jongen van de straat. In het begin toen hij trainer werd bij mijn clubje, was ik van mening dat hij enkele spelers op een verkeerde positie neerzette. In een supportersblaadje las ik dat hij vond dat ik nogal ongenuanceerde kritiek leverde op zijn beleid. Na een afspraak met mijn voormalige superheld, kwam ik in discussie over met name Mark Otten. Op zich zeer bijzonder dat een supporter zomaar met een trainer kan discuseren. Hieruit haal ik ook uit dat Mario alle fora afstruint wat er zoal over hem wordt geschreven en hier haal je ook weer uit dat Mario nog steeds een jongen is van de straat. Zich zelf willen verdedigen, dit is een oer instinct van het overleven.
Nu er allerlei geruchten de kop opsteken dat hij meer met zijn clubje Feyenoord bezig dan met mijn clubje, zegt iets over het feit dat er voor hem echt een droom uit gaat komen. Hier moet Mario iets slimmer in gaan worden. Ik wijt dat aan het feit dat hij nog steeds moet groeien als trainer. Ook moet Mario groeien in het omgaan met spelers die al iets meer hebben mee gemaakt en gelouterd zijn. Mario heeft een beleid, dat wie niet mee wil in zijn belevingswereldje, ook niet past in zijn wereld. Ik bedoel hiermee te zeggen, als een speler door Mario heen kan kijken omdat die speler al zoveel heeft mee gemaakt blijft er in de ogen van zo`n speler van de trainer Been niet veel over. Mario werkt het liefst met jonge spelers die gevoelig zijn voor het straatschoffie met de grootste muil en die opkijken tegen de ex voetballer. Daarom denk ik dat jongens zoals Radomski, John, Bouaouzan, Niedzielan, Boutahar, gaan botsen met de trainer Been.
Als je als speler weet wat de werkwijze van Been is en je hebt het vermogen om daar mee om te gaan dan heb je een geweldige tijd onder hem. Een voorbeeld van zo`n speler is El-Akchaoui, deze speler is zo slim in het omgaan met de trainer Been, dat diezelfde trainer zoveel heeft gepikt van deze speler. Bij iedere andere trainer was deze in mijn ogen overschatte linksback allang ontslagen.
Maar de combinatie NEC – Been was er een van een uitzonderlijk niveau. Ze hebben elkaar naar een hoog niveau gebracht. Daarom blijft Mario voor mij nog steeds dat straatschoffie waar ik ontzettend van kan genieten, maar ook op sommige momenten een knal voor z`n kanis kan geven. Het blijft een bijzonder kind. Mario, veel succes bij jouw club Feyenoord en ik weet zeker als je straks net zo oud bent als je leermeester Don Leo zul je zeggen “NEC, dat is het beste wat mij is overkomen”. Maar ook zul je denken “goh die Knipping heeft volgens mij ook op straat gespeeld vroeger”.
Mario Ciao!