NEC wist donderdagavond ten koste van Fortuna Sittard de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi te bereiken nadat het na een verlenging met 3-2 won. Thomas Beekman was belangrijk in deze verlenging; de geboren Arnhemmer nam de derde treffer voor zijn rekening. De jongeling is blij met zijn prestatie en hoopt op Vitesse in de volgende ronde.

Beekman viel na bijna een uur spelen in voor Mathias de Wolf en liet, niet voor het eerst dit seizoen, zich gelden. In de eerste helft van de verlenging was Beekman verantwoordelijk voor de 3-1. “Dat was wel een opluchting, hoewel een minuut later alweer de 3-2 werd gescoord. Toen werd het nog wel even billen knijpen.”

Volgens Beekman is het moeilijk te zeggen waarom het vanavond wel lukte, maar in de competitie al weken wat minder, vooral op aanvallend gebied. “Je zou kunnen zeggen, het is de beker, er kan dan van alles gebeuren. Dat verschil, ten opzichte van de competitie, zou er niet moeten zijn.”

NEC had het vooral in het eerste uur erg lastig. Ook vanaf de bank viel dit op. “Ik zat naast Norbert Alblas, en we zeiden ook tegen elkaar dat we met name in de eerste helft niet genoeg van onze eigen helft kwamen. Heb je dan de bal, speel je ‘m blind naar voren en is Fortuna weer in balbezit. Je weet dan dat die goal dan vanzelf komt. Op zich is dat niet raar, gezien het feit dat Fortuna wel in de Eredivisie speelt. Maar ik denk dat we dat na de 1-1 erg goed hebben hersteld.”

NEC gaat de koker in voor de kwartfinale, waar aanstaande zaterdag voor geloot zal worden. Mogelijke tegenstanders zijn Vitesse, PSV, Feyenoord of de winnaar van de wedstrijd VVV – Go Ahead Eagles. Op het moment van schrijven was de uitslag van die wedstrijd nog niet bekend. Beekman hoopt op Vitesse. “We zitten daarin een beetje in een luxepositie, want het wordt sowieso een mooie loting. Met het oog op een mogelijke halve finale zouden VVV of Go Ahead wat idealer zijn, maar ik hoop zeker op een wedstrijd hier tegen Vitesse!”

Foto: Rob Koppers