Voorafgaand aan de wedstrijd NEC-PSV in het seizoen 2007-2008 wordt het liedje ‘Nothing compares to you’ van Sinead O’Connor gedraaid. Het blijkt één van de favoriete liedjes te zijn van de kale trots van Nijmegen. NEC heeft dat jaar een actie bedacht door voor aanvang van elke thuiswedstrijd een aantal favoriete liedjes van de spelers te laten horen. Op 29 maart 2008 is het de beurt aan Bas Sibum. De wedstrijd eindigt in 0-0, mede doordat het middenveld van NEC heel degelijk speelt.

Hij is geboren in Nieuw-Amsterdam en begon zijn voetbalcarrière bij FC Emmen in het seizoen 2000-2001. Na meerdere seizoenen bij FC Twente en een jaar Roda JC streek de middenvelder in de winter van 2008 neer in Nijmegen. Hier werd hij al snel gewaardeerd door  zijn enorme werklust en doorzettingsvermogen. Hij was niet alleen een bruikbare middenvelder die veel vuil werk opknapte, maar beschikte ook over een goede inspeelpass en een groot loopvermogen. Af en toe scoorde hij, waardoor hij ook in aanvallend opzicht van waarde was voor NEC.

Het daaropvolgende seizoen was zowel voor Sibum als voor NEC een geweldig jaar. De Nijmeegse ploeg won de play-offs in Nederland voor de kwalificatieronde van de Uefa Cup, tegenwoordig de Europa League. Hierin versloeg NEC in een bloedstollend tweeluik het Roemeense Dinamo Boekarest. NEC ging Europa in, met Bas Sibum in de gelederen. Onder andere Udinese en Tottenham Hotspur waren in de groepsfase de tegenstanders. Vooral de thuiswedstrijd tegen Udinese was er een om als speler en supporter nooit meer te vergeten. In dat Europese seizoen stond Sibum op het veld met spelers als Alexis Sanchez, die tegenwoordig furore maakt bij Arsenal, Gareth Bale, die nu speelt bij het grote Real Madrid en Gökhan Inler, die dit jaar kampioen is geworden met Leicester City. Dat kan niet iedereen zeggen.

Sibum voetbalde in zijn periode (in totaal drieënhalf seizoen) bij NEC op het middenveld met onder andere Lorenzo Davids, Lasse Schöne en Arek Radomski. Zij vormden een sterk blok, waarin hij vooral de stofzuiger was die aanvallen van de tegenstander moest voorkomen. Vele tackles en intercepties kwamen van de hardwerkende Sibum. De opbouw van achteruit begon veelal bij hem. Maar als daar geen mogelijkheid toe was, ging hij als eerste de strijd aan. Met rugnummer zestien liet hij altijd duidelijk merken tot de laatste minuut te willen strijden voor de club. Een speler die precies aansloot op de filosofie van de Nijmegenaren in de Bloedkuul. 

Na NEC ging de middenvelder van Alemannia Aachen in de tweede Bundesliga van Duitsland, naar Waasland-Beveren in België en hij sloot af bij Heracles Almelo. Twee weken geleden maakte hij bekend te stoppen als profvoetballer en zich te willen gaan richten op een carrière als trainer. Het trainersdiploma is zijn eerst volgende doel in het profvoetbal. Wie weet zien we Bas Sibum over een tijdje weer verschijnen in de Goffert.

Foto: Rob Koppers