Edgar Barreto heeft er geen moment aan gedacht om te stoppen met voetballen nadat zijn contract bij Sampdoria werd ontbonden. De 36-jarige middenvelder kon allerlei kanten op, maar besloot om terug te keren bij zijn jeugdliefde NEC. Tegen Voetbal International geeft hij meer uitleg.

De Paraguayaan speelde afgelopen seizoen maar twee wedstrijden in Italië. “Dat de trainer mij niet meer opstelde, had vooral te maken met politieke redenen”, legt Barreto uit aan het weekblad. “De club wilde dat er jongere voetballers zouden spelen, zodat die konden worden verkocht. Maar ik heb wel gewoon het hele seizoen door met de groep op hoog niveau getraind en voel me fysiek erg sterk. Ik ben topfit en heb er eigenlijk geen moment over nagedacht te stoppen, ik wilde sowieso nog door.”

Barreto kon na zijn vertrek bijvoorbeeld naar het Italiaanse Bari. Met zijn familie trekt hij nu echter weer naar Nijmegen. “Ik heb het de afgelopen dertien jaar goed gehad hier in Italië en ik had ook meerdere aanbiedingen om te blijven, maar NEC toonde dat ze me écht heel graag wilden hebben. Dat maakte voor mij het verschil. Vanuit de club en de supporters was er zóveel enthousiasme voor mijn komst, dat heb ik allemaal wel meegekregen. Ik heb een prachtige carrière gehad, dertien jaar op hoog niveau gespeeld in Italië, zestig interlands voor Paraguay, op WK’s en de Olympische Spelen. Ik heb zo ongeveer alles bereikt wat ik wilde bereiken. Nu het einde van mijn loopbaan in zicht is, wil ik kunnen genieten van het voetbal. Het afgelopen anderhalf jaar heb ik weinig gespeeld, té weinig. Nu is het tijd om plezier te hebben. Ik hoop nog zoveel mogelijk te spelen en te genieten op het veld en daarbuiten.”

De middenvelder heeft altijd aan band gehouden met Nijmegen en NEC. “De afgelopen dertien jaar was ik altijd wel een paar keer per jaar in Nijmegen. Als we een aantal dagen vrij hadden, hield ik daar met mijn gezin een minivakantie. Mijn vrouw en ik vinden het een fijne stad en onze kinderen hebben het daar ook naar hun zin. Ik ben al heel lang niet meer in Paraguay geweest, we beschouwen Nijmegen toch wel een beetje als ons thuis. Ik heb natuurlijk altijd contact gehouden met mijn grote vriend Muslu en een terugkeer naar NEC heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. Nu mijn contract afliep bij Sampdoria, was het moment aangebroken om terug naar huis te komen.”

Barreto heeft voor één seizoen met een optie voor nog een jaar getekend, maar ligt eigenlijk voor vier jaar vast. NEC heeft hem namelijk ook gestrikt als trainer. “Hij heeft zijn eerste trainersdiploma’s al binnen en gaat de komende twee jaar al meelopen bij de bovenbouw van de academie”, vertelt Wilco van Schaik. “Daarna gaan we een mooie vaste functie voor hem uitzoeken. Dat kan in de opleiding zijn, of bijvoorbeeld als assistent bij het eerste elftal.”

Foto: Rob Koppers