In navolging van Rens van Eijden heeft ook clubman Édgar Barreto besloten aan het einde van dit seizoen te stoppen met voetballen. De middenvelder heeft begin mei nog altijd niks van de club gehoord over een eventueel nieuw contract, ondanks de steun van de supporters. Nu heeft de routinier besloten om niet langer af te wachten en de eer aan zichzelf te houden. Een trieste situatie waarvoor NEC in geen enkel opzicht de schoonheidsprijs verdient.

Eerder dit seizoen liet Barreto al weten lang op de club te wachten en dit blijkt nu te lang geduurd te hebben. Op 1 april werd zijn contract formeel opgezegd en sindsdien is er niks veranderd. Barreto speelde, als hij niet meer in actie komt dit seizoen, in totaal 149 wedstrijden voor NEC. Verder kwam hij uit voor clubs als Reggina, Sampdoria, Palermo en Atalanta Bergamo in Italië en Club Cerro Porteño in zijn geboorteland. In totaal speelde de Paraguayaan 492 wedstrijden in het betaalde voetbal en hierin wist hij 34 keer te scoren. 14 van deze doelpunten maakte hij voor NEC.

Terugkeer

In 2003 kwam de middenvelder als 19-jarig talent in Nijmegen terecht. Het duurde niet lang voordat hij een echte publiekslieveling werd. Na zijn Italiaanse avontuur kwam Barreto in 2020 terug op het oude nest. Dit tot vreugde van de Nijmeegse supporters, die hem dan ook warm onthaalden bij zijn presentatie.

Interlandcarrière

Barreto vaak het shirt van zijn land mogen dragen op diverse podia. In 2004 behaalde hij de finale van de Olympische Spelen (die werd verloren met 1-0 van Argentinië). Ook speelde hij meerdere Copa America’s en WK’s. Ook op de Copa America haalde hij een finale, maar ook deze ging verloren. Uruguay was met 3-0 te sterk in 2011 en Barreto maakte geen minuten in die finale. Op het WK was in 2010 de kwartfinale het hoogst haalbare. Hierin was latere winnaar Spanje met 0-1 te sterk. Voor zijn land scoorde hij drie keer.

Dit seizoen kwakkelde de 37-jarige middenvelder nog wel eens met blessures. Desondanks speelde hij in totaal 19 keer mee. Hij scoorde hierin één keer: een kopbal in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (2-3), die hij vierde met zijn zoon.

Naast zijn zilveren Olympische medaille staat er meer op de erelijst van Barreto. Zo werd hij twee keer kampioen van de Serie B. In 2011 met Atalanta en drie jaar later met Palermo. Ook pakte hij vorig seizoen met NEC het bronzen schil. De Nijmegenaren wisten, met Barreto in de gelederen, via de play-offs promotie naar de Eredivisie te behalen. Een mooi seizoen Eredivisievoetbal volgde, maar door gebrek aan respect binnen de club sluit Barreto zijn magische voetballoopbaan met een smet af. Die smet had hij niet verdiend.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers