NEC won vrijdagavond met 2-1 van sc Heerenveen. Good old Jeffrey Leiwakabessy en Manchester United-huurling Marnick Vermijl vielen positief op en hielden de Frieze flankspelers uitstekend in bedwang. In gesprek met ForzaNEC.nl deden zij na de wedstrijd hun verhaal.
Leiwakabessy verdiende onlangs een contract bij zijn jeugdliefde en speelt tot nu toe verdienstelijk. Ook tegen Heerenveen was hij zijn tegenstander de baas. “Je doet gewoon je best. Mijn taak is om mijn tegenstander uit te schakelen. Dat is volgens mij goed gelukt. Hopelijk kan ik deze lijn doortrekken.” De linksback was zelfs in aanvallend opzicht aanwezig. Door zijn voorzet kon Michael Higdon de score in de eerste helft openen. “Als je groeit in de wedstrijd gaan dat soort dingen lukken.”
Zo wint NEC na acht maanden eindelijk weer een officieel duel. Na de wedstrijd heerste er vooral opluchting en tevredenheid.  “Je ziet aan iedereen dat er een enorme opluchting is dat we weer eens hebben gewonnen. Dat geeft vertrouwen. Dat hopen we mee te nemen naar het bekerduel van dinsdag.”
Aankomende dinsdag gaat NEC dus op bezoek bij FC Eindhoven in de KNVB-beker. Het zal waarschijnlijk geen walk-over worden. “Bekerwedstrijden zijn sowieso altijd lastig, zeker tegen dat soort teams. Ze hebben maar één kans om in het bekertoernooi te blijven, dus ze zullen alles geven. We moeten we zeker niet te makkelijk over denken.” Of Leiwakabessy ook dinsdag kan spelen, is nog niet duidelijk. “Ik merk wel dat ik wat wedstrijdritme nodig heb. Hopelijk ben ik op tijd fit voor dinsdag.”
Leiwakabessy zette lang geen voet op de grasmat van het Goffertstadion. “Ik speelde in 2006 mijn laatste wedstrijd in de Goffert.” Toevallig was de tegenstander toen ook sc Heerenveen. “Het voelt als thuiskomen. Hier is het allemaal begonnen. Hier heb ik me als persoon en als voetballer gevormd. Vanaf mijn twaalfde heb ik hier gespeeld. Je zou NEC kunnen zien als mijn tweede huis.”
Vermijl blij met trouwe supporters
Ook Marnick Vermijl hield zijn tegenstander goed onder controle. De huurling was vrijdagavond een stoorzender voor de Frieze aanval. Vooral invaller Yanic Wildschut kwam weinig in het spel voor. “Ons defensieve blok stond goed”, sprak Vermijl. “De middenvelders deden ook hun werk om het ons zo makkelijker te maken. We stonden als ploeg gewoon goed. De overwinning is terecht.”
Zo is de eerste zege van het seizoen binnengesleept. “Het was een tijd geleden dat de club voor het laatst won. Het had al veel eerder gekund. Vandaag hebben we gelukkig eindelijk de overwinning behaald.” Toch was het nog even billenknijpen aan Nijmeegse kant, zeker met het oog op de afgelopen wedstrijden. “We kregen in de laatste wedstrijden vaak een doelpunt tegen in de laatste minuten. Als die vrije trap er dan in de slotfase in gaat, dan denk je daar wel even aan.”
In de afgelopen duels wist NEC niet echt te overtuigen. Tegen Heerenveen ging dat al een stuk beter. “Ik denk dat we met meer vertrouwen speelden. We weten dat we genoeg kwaliteit in de ploeg hebben om resultaten te halen.” De Belg dankt ook de supporters. “Het publiek was ongelooflijk. De laatste weken hebben we niet veel punten gehaald, maar toch blijven ze achter ons staan. Er waren veel mensen en ze hebben een fantastische sfeer gecreëerd.”
Als rechtsback komt Vermijl veel mee naar voren, iets dat steeds meer vleugelverdedigers doen. “Dat is een van mijn kwaliteiten. Bij United wordt je ook op die manier opgeleid. Tegenwoordig is het als back belangrijk dat je mee naar voren komt.” Vermijl focust zich voorlopig op NEC, maar in zijn achterhoofd houdt hij een terugkeer naar Engeland. “Ik wil zo hoog mogelijk eindigen met NEC. Mijn doel is natuurlijk om terug te keren bij Manchester United, een van de grootste clubs ter wereld. Maar de concurrentie is daar zo groot, dat NEC voor mij de ideale optie was. Ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt om hier te komen.”