Gabor Babos is deze week begonnen als keeperstrainer van NEC. Hij vervangt Wilfried Brookhuis, die herstellende is van een hersenbloeding. Babos verliet NEC in 2013 na acht jaar in Nijmegen te hebben gekeept. Hij werd warm binnengehaald bij NEC.


"Dit voelt natuurlijk als thuiskomen. Ik heb hier acht jaar gespeeld. Als trainer hier werken is iets heel anders, maar ik heb geen moment getwijfeld", vertelt Babos aan ForzaNEC. De Hongaar, die in zijn tijd als NEC-doelman ook getraind werd door Brookhuis, betreurt de situatie. "Iedereen weet wat er gebeurd is, dus het is een tijdelijke job. De gezondheid van Wilfried is prioriteit nummer één. Ik wens hem en zijn familie dan ook veel sterkte. Dat hij maar zo snel mogelijk terug mag keren."

Toch voelt de 43-jarige oud-international zich vereerd door Remco Oversier benaderd te zijn. "Aan de andere kant ben ik heel blij dat ik deze kans gekregen heb. De eerste twee trainingsdagen waren prima. Ik ken hier nog steeds heel veel mensen. Mijn doelstelling is om de keepers de komende acht wedstrijden zo goed mogelijk voor te bereiden."

Babos was eerder met succes werkzaam als keeperstrainer bij NAC Breda, de andere Nederlandse club waar hij lang speelde. "Ik heb de afgelopen drie jaar in de jeugd van NAC gewerkt. Ik was verantwoordelijk voor de keepers van onder 11 tot en met onder 19. Samen met Eric Hellemons (hoofd opleidingen van NAC) hebben we een visie neergezet, die resultaat bracht. We hebben een keeper van onder 15 verkocht aan PSV, de keepers van onder 16 en onder 17 zitten bij het Nederlands elftal. Ik heb daar met veel plezier gewerkt, maar net als speler wil je ook als trainer voor het hoogst mogelijke gaan. Nu heb ik die kans en de rest zien we verder wel."

Hij heeft inmiddels kennis gemaakt met de selectie en keepers Joris Delle, Marco van Duin en Maarten Paes. Ze hebben een goede indruk op hem achtergelaten. "Als ik kijk naar het ‘gras’ bij de goals hebben ze heel veel ballen tegengehouden. Dat is zo herkenbaar, lekker door het zand rollen. Er is bijna geen gras meer. Dat was in mijn tijd ook zo. Het goede werk dat ze leveren is prachtig om te zien."

Na de training participeert Babos in een potje voetvolley tegen oud-ploeggenoten Muslu Nalbantoglu, Patrick Pothuizen, oud-spits Frank Demouge en trainer Pepijn Lijnders. Hij moest nog wat inkomen, getuige de nog wat onbeholpen samenwerking met assistent Adrie Bogers, die het wel voor zijn partner opnam. "Wilfried deed hier nooit aan mee. Gabor moet er gewoon nog een beetje inkomen." 

Foto: Rob Koppers