Het is 22 januari 2012. Gabor Babos staat met een sigaar voor het uitvak na de 0-1 overwinning op Vitesse in het Gelredome. Het is een van de vele hoogtepunten die hij meemaakte bij NEC. De Hongaar was niet alleen op, maar ook naast het veld een echte leider. Vijf jaar na die legendarische zege spreekt ForzaNEC met de doelman. Momenteel is hij werkzaam als keeperstrainer bij de jeugd van NAC Breda, maar wie weet zien we hem binnenkort terug in De Goffert.

“Ik kijk terug op geweldige momenten”, vertelt Babos met een lach op zijn gezicht. “Ik heb acht jaar bij NEC gespeeld, dat is niet niks. Dat komt heel weinig voor in het moderne voetbal, dat iemand zo lang bij een club blijft spelen. Ik heb fantastische wedstrijden meegemaakt, met heel mooie overwinningen ertussen. Het zijn gewoon ongelooflijk mooie jaren geweest.”

De Hongaar beleefde veel mooie momenten bij de Nijmeegse club. “Het record dat ik heb verbroken van Dennis Gentenaar, bijna zevenhonderd minuten zonder tegendoelpunt in de competitie zal me altijd bijblijven. Daarnaast de jubileumwedstrijden, mijn vijfhonderdste wedstrijd in het betaalde voetbal waar we met 0-1 van Vitesse wonnen. Met het sigaarverhaal.”

Ook 2008 mag niet worden vergeten. “Natuurlijk het gouden jaar. In het seizoen stonden we voor de winterstop op een van de laatste plaatsen. Daarna heb je een ongelooflijk mooie reeks met fantastische overwinningen waardoor je Europees voetbal haalt. Via de play-offs, met de laatste wedstrijd tegen NAC. Dan zie je hoe het voetbal leeft in Nijmegen.”

Wanneer de Hongaar over het Europese avontuur spreekt, zie je zijn ogen glinsteren. “Alles was rood-groen-zwart gekleurd. Duizenden mensen kwamen naar Boekarest toe en daarna naar Moskou. Met de kroon op het werk tijdens de thuiswedstrijd tegen Udinese en het vuurwerk na afloop. Alles klopte op dat moment. Op de juiste momenten maakten we de goals. Dan moet je naar Hamburg en weet je dat we een heel goede dag moeten hebben en zij een slechte om te kunnen verrassen. Uiteindelijk wonnen we daar niet, maar we hebben geschiedenis geschreven. Met vijfduizend fans die daar aanwezig waren. Het was een geweldige tijd.”

Hoewel hij nu al vier jaar weg is, blijft hij NEC op de voet volgen. “Ik probeer alle wedstrijden van NEC te kijken. Maar ik moet wel eerlijk zijn dat ik het druk heb bij de jeugd hier. Op zaterdag ben ik vaak aanwezig bij NAC en zondags ben ik bij een derdeklasser, waar ik hoofdcoach ben. Het meeste kijk ik terug op tv.”

Stiekem droomt Babos van een terugkeer bij NEC. “Het lijkt mij geweldig. Ik heb dat toentertijd al aangeven, dat wanneer ik iets kan betekenen voor de club ik dat graag doe. Nu heb ik ook mijn diploma’s binnen. Ik heb de afgelopen jaren veel dingen geleerd en mijn doel is om snel bij een BVO te komen als keeperstrainer. Waarom niet bij NEC? Dat lijkt me een hele mooie kans als die optie er ooit komt.”

Foto: David van Haren