Tegenstander van donderdagavond, AZ, is perfect begonnen aan het nieuwe Eredivisieseizoen. Met negen punten uit de eerste drie wedstrijden én kwalificatie voor de Conference League valt er tot nu toe weinig aan te merken op de mannen van trainer Pascal Jansen. “We zijn goed gestart. Inmiddels is de start natuurlijk al voorbij en proberen we de reeks zo ruim mogelijk uit te bouwen”, vertelt Jansen over de recent gespeelde duels.

Vorig seizoen had AZ het lang moeilijk tegen NEC. Pas in de laatste seconden werd een gelijkspel binnengesleept door de Alkmaarders. “We moesten knokken om terug te komen in de wedstrijd en we moesten met invallers het verschil maken door gelijk te spelen.” Ook de huidige seizoenstart van de tegenstander wordt meegenomen in de voorbereiding. “NEC is het seizoen best redelijk begonnen met onder andere een knappe wedstrijd tegen Twente die ze nipt verloren. Van de week wisten ze een achterstand op Groningen vlak voor tijd om te buigen naar een gelijkspel.”

AZ zonder Pavlidis

AZ zal donderdag in ieder geval aantreden zonder Vangelis Pavlidis. De spits viel uit in het duel tegen Cambuur en zal even aan de kant moeten staan. “Op dit moment heeft hij een gipsspalk. Ergens begin volgende week zal duidelijk worden wat het beleid zal zijn, maar voorlopig zal Pavlidis uitgeschakeld zijn. Het vervelende aan deze typische blessure is dat het een blessure is die neigt naar het feit dat de wedstrijd op kunstgras gespeeld werd. Van mij mogen die velden er morgen al uit.”

Logische vervanger voor de Griek is Jens Odgaard, maar die is ook nog herstellende van een blessure. Wellicht dat de trainer dan toch kiest voor Yusuf Barasi in de punt. “We gaan rustig kijken wie van de twee het gaat worden.” De speelwijze zonder Pavlidis zal volgens de trainer in ieder geval niet heel veel anders zijn. “Dat heeft te maken met het feit dat er andere spelers met persoonlijke kwaliteiten spelen, maar onze principes zijn helder en staan duidelijk overeind.”

AZ was nog op zoek naar een extra spits op Deadline Day. De naam van Benito Raman werd genoemd, maar uiteindelijk bleef het stil in Alkmaar. De aftrap van het duel AZ – NEC is donderdagavond om 20:00 uur in het AFAS Stadion.

Vermoedelijke opstelling AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Martins-Indi, Kerkes; Clasie, De Wit, Reijnders; Evjen, Odgaard, Van Brederode.