NEC heeft het laatste thuisduel in de Eredivisie van dit seizoen tegen AZ verdiend gewonnen. Invaller Taiwo Awoniyi, die dit seizoen zo lang droog stond en veel kritiek van de fans te verduren kreeg, maakte de zeer belangrijke treffer tegen de tien man van AZ. Het werd in het Goffertstadion 2-1.

Interim-trainers Ron de Groot en Patrick Pothuizen hadden het nodige veranderd ten opzichte van het verloren thuisduel met Excelsior, toen nog onder leiding van Peter Hyballa. De twee clubiconen stapten af van het 5-3-2 en kozen voor een 4-3-3-opstelling. Dat betekende dat Robin Buwalda zijn plek af moest staan en Kévin Mayi als rechtsbuiten begon. Verder keerde Gregor Breinburg terug van een schorsing, wat ten koste ging van Janio Bikel.

Bij AZ stonden oud-bekenden Alireza Jahanbakhsh en Rens van Eijden aan de aftrap. De Alkmaarders verloren vorige week de KNVB-bekerfinale van Vitesse en spelen in de competitie eigenlijk nergens meer voor. De play-offs zijn al zeker en SC Heerenveen als tegenstander in die play-offs is al niet meer te ontlopen. Dat terwijl NEC nog alle redenen had om de laatste competitiewedstrijd in eigen huis in ieder geval goed af te ronden.  

NEC begon matig aan het duel, maar kwam langzaam beter in de wedstrijd. Toen Jay-Roy Grot na twintig minuten al een schot op doel produceerde, wisten de critici dat er een ander NEC op de mat stond. Na een halfuur kwam NEC dan ook op voorsprong. Ali Messaoud zette Julian von Haacke recht voor keeper Tim Krul en de Duitse middenvelder frommelde de bal achter de Newcastle-huurling Krul.

Daarna brak een fase aan met veel kansen voor NEC, maar zoals het NEC betaamt was de afronding niet te prijzen. Mayi en Wojciech Golla konden hun voet niet goed achter de bal zetten. Daar moest NEC vlak voor rust voor boeten. NEC-lieveling Alireza Jahanbakhsh kon voor een open doel de bal achter Joris Delle tikken, zich al voor het schieten te lijken verontschuldigen.

Een seconde voor het aanbreken van de rust was Dario Dumic nog heel dicht bij de voorsprong. Zijn schot werd ternauwernood uit de hoek getikt door Krul, waarna de corner niet doorging. Na rust begon NEC matig, waarna Ron de Groot besloot Ferdi Kadioglu in te brengen. Die wissel plus de rode kaart van Ridgeciano Haps voor natrappen van Messaoud zorgde voor een positieve kick op de tribunes van het Goffertstadion.

Op het spel van NEC had het echter nauwelijks invloed. Sterker nog, NEC kwam er juist nog minder goed uit dan voorheen. De aanvallende wissels van De Groot, Mauk en Awoniyi erin voor Von Haacke en Golla, leken te laat te komen. Niks bleek erger minder waar, toen een voorzet van lorenzo Burnet twee minuten voor tijd werd binnengekopt door diezelfde Awoniyi. 

Aan de overwinning bleek NEC achteraf niet zo veel te hebben, doordat Roda JC en Sparta Rotterdam ook wonnen van respectievelijk Willem II en FC Twente. Daardoor moet er volgende week gewonnen worden van SC Heerenveen om nacompetitie te ontlopen. Roda JC speelt dan een uitwedstrijd tegen Vitesse en Sparta Rotterdam gaat op bezoek bij het reeds gedegradeerde Go Ahead Eagles. 


Wedstrijdstatistieken
Scoreverloop:
30′ Julian von Haacke (Ali Messaoud) 1-0
43′ Alireza Jahanbakhsh (afvallende bal) 1-1
88′ Taiwo Awoniyi (Lorenzo Burnet) 2-1

Gele kaarten: Groeneveld (NEC), Wuytens (AZ)

Rode kaarten: Haps (AZ).

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Opstelling NEC: Joris Delle; Michael Heinloth, Dario Dumic, Wojciech Golla (85′ Taiwo Awoniyi), Lorenzo Burnet; Julian von Haacke (86′ Stefan Mauk), Ali Messaoud, Gregor Breinburg; Kévin Mayi (59′ Ferdi Kadioglu), Jay-Roy Grot, Arnaut Groeneveld.

Opstelling AZ: Tim Krul; Jonas Svensson, Rens van Eijden (46′ Ben Rienstra), Ron Vlaar, Ridgeciano Haps; Stijn Wuytens, Joris van Overeem (46′ Ilias Bel Hassani), Derrick Luckassen; Alireza Jahanbakhsh, Fred Friday, Levi Garcia (64′ Thomas Ouwejan). 

Reacties:
– De Groot: "Moesten oppassen voor counter"
– Grot: "We spelen losser en beter onder De Groot"
– Breinburg: "Ik weet dat ik niet mijn beste seizoen heb"
– Awoniyi is god erg dankbaar

Foto: Rob Koppers