Peter Hyballa heeft zin in zijn nieuwe baan als hoofdtrainer van NEC. De Duitser wil in Nijmegen komen wonen. “Ik kom in een regio die ik goed ken. Het voelt positief, ik ben heel enthousiast.”

Hyballa werkte in het verleden zelfs een korte tijd bij NEC. “Ik heb twintig jaar geleden stage gelopen bij Iddo Roscher. Ik ken NEC daardoor, maar naast de Bundesliga kijk ik altijd naar de eredivisie. Het is toch mijn moederland.”

De Duitser stond vanuit zijn vaderland ook in de belangstelling van enkele clubs, maar Hyballa wilde naar NEC. “Ik ben een avonturier. Zo veel buitenlandse trainers zijn er niet in de eredivisie. Dit is niet het tweede of het derde niveau. Ik wil hier een goede prestatie leveren.”

Hyballa heeft een Nederlandse moeder en spreekt de taal goed. “Het kan nog beter. Mijn moeder komt uit Rotterdam en mijn vader heeft daar lang gewerkt. Ik heb Sinterklaas gevierd en niet Weihnachten. Qua voetbal ben ik opgegroeid in Duitsland.”

De trainer schreef boeken over ‘de Hollandse school’. Hij wil niet per sé 4-3-3 gaan spelen. Hyballa richt zich op alle aspecten van het spel. “Ik wil aanvallend voetbal spelen, maar ik blijf ook letten op de verdediging. Een 1-0 winst vind ik ook leuk, dat zijn toch drie punten.”

Bij Alemannia Aachen kwam Hyballa al bij een volksclub terecht. Dat is bij NEC weer zo. “Ik houd van volksclubs, daar beleef je echt iets in het stadion. Vanmorgen stond ik bij een stoplicht en zwaaide een man naast me. Hij vroeg of ik de nieuwe trainer was en wenste me succes. Dat vind ik mooi. Nijmegen leeft mee met NEC. Ik wil in Nijmegen wonen en die stad voelen. Dat vind ik belangrijk.”
 

Foto: Rob Koppers