Oussama Tannane is naar Qatar vertrokken en heeft daar een lucratief contract bij Umm-Salal getekend. De creatieve middenvelder laat hiermee een gapend gat achter in de selectie van NEC. Het is aan technisch directeur Carlos Aalbers om een vervanger te zoeken voor de smaakmaker en daar helpt ForzaNEC hem graag een handje bij.

Wie Tannane wil vervangen, moet aan een aantal criteria voldoen. De desbetreffende speler moet als aanvallende middenvelder acteren, niet bang zijn om de bal op te eisen en voldoende scorend vermogen hebben. Welke spelers passen er bij deze criteria?

Sander van de Streek
De eerste mogelijke opvolger komt uit de Domstad. Sander van de Streek kon aan het begin van afgelopen seizoen niet altijd op een basisplaats rekenen bij FC Utrecht, maar knokte zich terug in het eerste elftal. Uiteindelijk eindigde hij op negen doelpunten en twee assists in 30 optredens. Dit plaatst Van de Streek op een respectabele tweede plaats op de Utrechtse topscorerslijst, achter Eredivisietopscorer Anastasios Douvikas. Aanvallend gezien zit het wel snor met de 30-jarige middenvelder. Financieel gezien is het binnenhalen van Van de Streek ook meer dan verantwoord: 30 juni 2023 loopt zijn contract bij FC Utrecht af, waardoor NEC gratis kan toeslaan.

Mark Diemers
Nog een speler uit eigen land. Mark Diemers is een bekend gezicht in de vaderlandse Eredivisie en ook gratis op te pikken na 30 juni. Dit jaar verdiende Diemers zijn brood op huurbasis bij FC Emmen, waar hij via de nacompetitie degradatie niet kon afwenden. Officieel staat Diemers onder contract bij landskampioen Feyenoord, maar deze verbintenis loopt dus bijna af. In Nederland maakte de 29-jarige middenvelder vooral naam bij Fortuna Sittard, waar hij opviel door zijn goals en vrije trappen. Dit seizoen kwam hij tot twee doelpunten en vijf assists in Emmen.

Iliass Bel Hassani
Zowel qua rendement als temperament lijkt Iliass Bel Hassani op Tannane. De 30-jarige aanvallende middenvelder van RKC Waalwijk was in de eerste seizoenshelft zeer effectief, met vier goals in de eerste acht duels. In het vervolg van het seizoen kreeg Bel Hassani tweemaal de rode kaart getoond, waaronder tegen NEC. Ook werd de Nederlandse Marokkaan disciplinair geschorst door trainer Joseph Oosting. Het contract van de creatieveling loopt deze zomer af en misschien kan Rogier Meijer Bel Hassani wel weer aan de praat krijgen.

Mikkel Maigaard
Een onbekende speler in Nederland, maar Mikkel Maigaard maakt naam voor zichzelf in Noorwegen. De 27-jarige middenvelder komt dit seizoen uit voor Sarpsborg 08. Vorig voetbaljaargang wist hij in 27 officiële optredens liefst negen keer het net te vinden, ook was hij vijfmaal aangever. Dit jaar staat de teller op twee doelpunten en één assist. In Noorwegen loopt de competitie van de lente tot de herfst, dus het seizoen is daar pas net op gang gekomen. Maigaards contract loopt in december af. Een verkoop in de zomer is voor Sarpsborg de laatste kans om nog te verdienen aan hun middenvelder. De marktwaarde van Maigaard wordt door transfermarkt.nl ingeschat op zo’n zes ton.

Odysseus Velanas
Een speler met dezelfde marktwaarde als Maigaard, maar meer ervaring op de Nederlandse velden. De 25-jarige Griekse Nederlander Odysseus Velanas speelt sinds 2021 bij NAC Breda en heeft in twee jaar tijd laten zien misschien wel te goed te zijn voor de Keuken Kampioen Divisie. In 60 optredens voor De Parel van het Zuiden was Velanas goed voor 24 doelpunten en tien assists. Een doelpunteninjectie die de Nijmeegse selectie goed kan gebruiken. Het contract van Velanas loopt deze zomer af, waardoor ook hij gratis op te pikken is.

Yuito Suzuki
Een Japans maatje zal toekomstig NEC-spits Koki Ogawa niet slecht doen. Yuito Suzuki geldt in Japan als een groot talent en werd eerder dit jaar al begeerd door Club Brugge. Na de degradatie van zijn club Shimizu S-Pulse werd Suzuki verhuurd aan Ligue 1 middenmoter Strasbourg. Hier kwam de 21-jarige Japanner niet veel aan spelen toe. Ondanks dat hij maar 33 minuten in actie kwam scoorde de aanvallende middenvelder toch nog één keer. Dit talent loopt aan het einde van 2023 uit zijn contract en kan wellicht voor een vriendenprijsje overgenomen worden.

Clint Leemans
Spelend in de luwte van het Deense voetbal heeft Clint Leemans (27) zich ontwikkeld tot belangrijke kracht voor Viborg FF. Het afgelopen seizoen speelde Leemans 22 wedstrijden voor de nummer vier van de Superligaen. Hierin maakte hij vijf doelpunten en was hij eenmaal aangever. Ook zijn contract loopt 30 juni af, waardoor ook hij gratis en voor niets naar De Goffert kan worden gehaald. In Nederland is Leemans vooral bekend van zijn tijd bij PEC Zwolle.

Jean-Paul Boëtius
Na degradatie uit de Bundesliga met zijn Herta BSC zegt Jean-Paul Boëtius naar alle waarschijnlijkheid zijn doorlopende contract op. De eenmalig international van het Nederlands Elftal en voorheen middenvelder van onder meer Feyenoord en Mainz moet in de zomer opzoek naar een nieuwe werkgever. Boëtius (29) is al jaren niet meer de grote speler die hij geweest is in zijn tijd bij Feyenoord, maar kan in Nijmegen nog steeds van onschatbare waarde zijn. Hij kan het stukje creativiteit en flair toevoegen wat het NEC-middenveld zo hard nodig heeft na het vertrek van Tannane. Echter wordt hij wel in verband gebracht met clubs uit de Bundesliga en de top van Griekenland, waar hij zeker meer kan verdienen dan in Nijmegen.

Wie moet Oussama Tannane opvolgen?

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures