Nu de puzzel in de verdediging en op het middenveld gelegd is, waar voorlopig Dirk Proper de kompaan van Lasse Schöne en Oussama Tannane lijkt te worden, kan de focus op de aanval. Zowel Ted van Leeuwen als Rogier Meijer kunnen nog niet tevreden zijn. Op de flank lijkt er met Magnus Matsson, Mikkel Duelund en Ibrahim Cissoko voorlopig voldoende te kiezen. Elayis Tavsan aast op een vertrek, maar de interesse sluimert slechts.

“Dure spitsen scoren niet” luidde de Nederlandse titel van een veelgeprezen boek van de voetbaleconomen Simon Kuper en Stefan Szymanski. In het boek beargumenteren ze op basis van wetenschappelijke onderbouwing bepaalde eigenaardigheden in het voetbal. Zo ook waarom een dure spits niet altijd zijn verwachtingen waarmaakt. In de tijd dat het boek werd geschreven was het precies Maceo Rigters die uit zijn slof schoot op een jeugd-EK en daarmee ook het beste Nederlandse voorbeeld. De vervanger van de vervanger van Roy Beerens wist ‘per ongeluk’ vier keer te scoren in vijf wedstrijden. Blackburn Rovers telde een miljoenenbedrag neer voor de aanvaller die bij Heerenveen, Dordrecht en NAC Breda nauwelijks een deuk in een pakje boter schoot. 

“Hij is een spits die je moet bedienen”

Bij NEC is de roep voor een spits ook luid, al jaren eigenlijk. Op de één of andere manier blinkt het Nijmeegse scoutingsensemble niet uit in het vinden van een spits die er zomaar even tien inschiet. Sjoerd Ars was een zekerheidje in de Keuken Kampioen Divisie, Christian Santos zelfs een revelatie een niveau hoger. De transferzomer werd in dat opzicht goed begonnen. Pedro Marques stond vorig jaar al op een lijstje en werd overgenomen van Sporting Portugal na een jaar op huurbasis te hebben gespeeld bij Familicão.

Tegenover ForzaNEC.nl verklaarde Meijer na de oefenwedstrijd tegen RKC het volgende: “Je ziet nu wel wat zijn type spel is. Het is een spits die veel wacht op de laatste pass. Die je moet bedienen, zowel van de zijkant als wegsteken vanuit de as. Tegen de amateurs kwam hij een aantal keer goed voor de goal. Nu zag je ook dat hij bezig is met het spel aan de bal, dat was niet altijd even gelukkig. Ik denk dat hij een type spits is die rond de zestien van waarde kan zijn.”

Marques overtuigt nog allerminst

Ongelukkig was de Portugees niet alleen aan de bal, maar ook in de afronding. Marques is weliswaar topscorer van de voorbereiding, maar dat komt voornamelijk door zijn vierklapper tegen de amateurs van NEC. Een wedstrijd waarin hij vooral opviel door het aantal gemiste kansen. In de rest van zijn carrière wist de aanvaller ook niet heel makkelijk het net te vinden op een jaartje in de Keuken Kampioen Divisie na. Toen was hij in 26 wedstrijden bij 23 goals betrokken. 

NEC heeft nog geen doelstelling uitgesproken, maar die zal extern niet anders klinken dan ‘handhaving’. Intern werd er vorig jaar al voorzichtig van de middenmoot gedroomd en dat zal aankomend seizoen niet anders zijn. Laten we hiervoor kijken hoe veel goals NEC nodig heeft. De afgelopen tien jaar scoorde de nummer 10 als volgt: 

Doelpunten tellen voor topnotering

Ook al zal de Nijmeegse technische staf ongetwijfeld wijzen op de sterke defensieve cijfers van afgelopen seizoen, gemiddeld heb je de afgelopen tien jaar dus 48,5 goals nodig voor een tiende plek. Ook op hoog niveau is het tellen van doelpunten in het verleden een eenvoudige exercitie om te kijken hoe je je tegenover je concurrenten meet. Dat voorspelt namelijk in redelijke zin het aantal doelpunten, omdat het ook meeweegt hoe beschikbaar iemand is. Uitschieters, zoals Björn Vleminckx ooit had in het rood-groen-zwart, zijn natuurlijk altijd mogelijk. In de volgende tabel staat achtereenvolgens
– De speler
– Het aantal goals op het hoogste niveau in zijn beste seizoen (of lager niveau indien meer van toepassing)
– Redelijke verwachting komend seizoen. 

Zo hebben we de topscore van Pedro Marques (14 goals, 9 assists) in de Keuken Kampioen Divisie gedeeld door 2.

In onze ogen zijn dit momenteel de spelers die het meeste aan spelen toekomen en daarbij een realistische, maar ook ambitieuze doelstelling qua aantallen goals. Zo moet vrijwel iedere speler zijn seizoensrecord overtreffen. Al is bij bijvoorbeeld Schöne rekening gehouden dat hij niet meer zo ‘hoog’ op het veld staat als bij Ajax en NEC, toen hij nog eens tienmaal doel trof.

Met 48 goals kun je zeker meedoen om plek 10, maar zoals gezegd: spelers van Van Rooij tot en met Tavsan moeten dan minimaal hun record gaan overtreffen. Vorig seizoen had NEC máár 38 goals nodig voor een elfde plek. Het verschil of Pedro Marques je vaste invaller centraal voorin is, of zoals afgelopen week tegen 1. FC Köln rechtsback Ilias Bronkhorst is een wereld van verschil. Ted van Leeuwen (en de portemonnee van Marcel Boekhoorn) kan met één goede aankoop in de punt van Rogier Meijer definitief een succescoach maken.

Foto: Orange Pictures