Na lang zoeken kwam NEC aan het begin van dit seizoen uit bij André Fomitschow om de linkerkant van de verdediging te bezetten. Zijn debuut was er gelijk eentje om snel te vergeten. Thuis tegen PSV verloor NEC met 0-4 en pakte de Duitser meteen geel. Fomitschow is dit seizoen allesbehalve onomstreden geweest, maar door blessures en gebrek aan fitheid van concurrenten Fabian Gmeiner, Jeffrey Leiwakabessy en Lorenzo Burnet blijft hij toch starten. Vraag blijft echter: Is dat wel een goed idee?

PEC-NEC: Zeeën van ruimte waar Fomitschow zou moeten zijn.

Waar Michael Heinloth, Dario Dumic en Wojciech Golla exact op één lijn staan, staat Fomitschow zelfs nog dieper dan aanvaller Jordan Larsson. Daardoor schiet nota bene Dirk Marcellis de ruimte in die Fomitschow achterlaat. Hij geeft een voorzet, waaruit uiteindelijk de fatale 2-0 van Queensy Menig valt. Wedstrijd gespeeld. Iets met een ezel en een steen.

Dit soort momenten kunnen een seizoen bepalen.Het kan, zoals in dit geval, het verschil zijn tussen een nederlaag en een gelijkspel, maar het kan NEC ook van een overwinning afhouden. Een snelle rechtsbuiten met enorm veel ruimte is bijna een garantie voor een doelpunt. Fomitschow moet daarom zijn prioriteiten nog eens goed uitzoeken. Zijn voornaamste taak is verdedigen, maar dat lijkt hij nog weleens te vergeten. Bovendien is Fomitschow’s rendement in assists zeer laag, gezien de vele keren dat hij mee naar voren komt. Twee assists in negentien wedstrijden, waarbij de tweede gisteren pas kwam. Dat moet beter. Fomitschow wordt geroemd om zijn zogenaamd gouden traptechniek in zijn linkerbeen, maar ook daar is nog niet veel uitgehaald.

Ik wil Fomitschow als linksbuiten best een kans geven. Dat omdat Mohamed Rayhi ook nog lang niet genoeg rendement uit zijn acties haalt. Maar als linksback is hij veel te opportunistisch. Lorenzo Burnet is momenteel weer fit en neemt al een aantal weken een plaats in op de bank. Tegen Sparta Rotterdam is een overwinning van levensbelang. Uit verloren we met 2-0, waarbij de openingsgoal werd gescoord door rechtsbuiten Thomas Verhaar. Toeval? Ik betwijfel het. De linksbackpositie blijft onze achilleshiel. Lucas Woudenberg, waar ben je als we je nodig hebben?

Foto: Rob Koppers