NEC pakte zondag een punt tegen FC Utrecht, maar daar zag het in de rust niet naar uit. Wat deden de Nijmegenaren goed in Stadion Galgenwaard? Een analyse van de wedstrijd.

Laten we beginnen met de statistieken. Over de hele wedstrijd gezien zijn ze misschien niet zo schokkend, maar wel als je ze per helft verdeelt. Voor rust was NEC kansloos. Er werd vrijwel niets gecreëerd, terwijl Utrecht in de tweede helft juist niks te vertellen had. Let ook op het geringe aantal schoten op doel. Bij Utrecht gingen er in de eerste helft slechts drie van de veertien tussen de palen, na rust bij NEC één van de in totaal zeven.

Eerste helft
FC UtrechtNEC
54%Balbezit46%
14Schoten1
3Op doel0
8Naast doel1
6Corners1
1Buitenspel0
5Overtredingen4
Tweede helft
FC UtrechtNEC
44%Balbezit56%
2Schoten7
0Op doel1
1Naast doel4
2Corners3
1Buitenspel2
8Overtredingen6

In de eerste helft speelde NEC op papier 4-3-3. In de praktijk fungeerde Julian Von Haacke als extra centrumverdediger als de bal bij Utrecht was. De Duitser moest samen met Dario Dumic en Wojciech Golla de sterke aanval (Haller-Barazite-Zivkovic) afstoppen, terwijl backs Michael Heinloth en André Fomitschow zich vooral op de vleugels posteerden.

Omdat Von Haacke in de omschakeling vaak nog achterin stond, waren Janio Bikel en Gregor Breinburg bij het begin van een aanval de enige twee middenvelders. Zij moesten voor de creativiteit zorgen terwijl Kévin Mayi, Taiwo Awoniyi en de tegenvallende Reagy Ofosu vooruit liepen om de bal op te pikken. Al snel bleek dat er met die tactiek totaal geen lijn in het spel van NEC te vinden was. Het moest anders, zag ook Hyballa.

Wat kunnen we hieruit concluderen? In ieder geval dat de 4-3-3 die Hyballa vooraf graag vast wilde houden, tegen Utrecht totaal niet werkte. Na rust, met Kadioglu, had NEC veel meer controle. Moet Hyballa dan weer zijn basiself omgooien? Misschien. Maar Utrecht is een van de enige Eredivisieclubs die 4-4-2 speelt. Daar moet je je op instellen. Mooi, en wellicht ook zorgelijk om te zien is dat NEC, met veel exotische namen in de basiself, na rust afhankelijk was van een zeventienjarig talent uit de eigen opleiding. Met zijn goal deed Kadioglu clubicoon Jan Peters uit de boeken als jongste doelpuntenmaker ooit van NEC. Wie weet is hij een legende in wording.

Foto: Rob Koppers

Screenshots: FOX Sports

Passmap: Opta Sports/Twitter @11tegen11