Na het duel Vitesse-NEC waren de analisten van ESPN Mario Been en Roy Makaay het met elkaar eens: Vitesse had te weinig gedaan met de overtalsituatie en NEC speelde, ondanks de rode kaart en dus een man minder, de hele wedstrijd knap mee.

“Ik vond Vitesse, met name voor de goal, besluiteloos”, vertelt ex-Vitesse-spits en Nijmegenaar Roy Makaay. “Je speelt meer dan een uur met een man meer. NEC kreeg in het begin van de tweede helft met Souffian El Karouani een goede kans die Kjell Scherpen goed pakt.”

Het was een tandeloze derby, vond oud NEC-trainer Been. “Je verwacht meer vuurwerk. Ik weet dat je dat moment met de rode kaart hebt gehad, maar dat was het dan ook. Vitesse heeft vrij weinig met de overtalsituatie gedaan. Ik had sneller een middenvelder eraf gehaald en een spits erbij gezet. Dan had je het centrum van NEC, dat uitstekend speelde, in de één-tegen-één kunnen krijgen. Ik denk dat Philip (Cocu, red.) gewoon niet wilde verliezen in de situatie waarin ze nu zitten. Dat vind ik dan nog wel een klein beetje begrijpelijk.”

“Een gezapige derby”

“Het was een gezapige derby”, zet Been zijn standpunt kracht bij. “Dit soort wedstrijden gaan normaal op het scherpst van de snede. Dat is vandaag niet of nauwelijks gebeurd. Doordat Tannane wegviel, was een deel van het aspect dat deze derby beladen moest maken ook weg.”

Maar na de kritische noot is er ook ruimte voor perspectief en dat vinden beide analisten met name bij NEC. Been: “Ik vind het wel knap wat NEC met Bart Van Rooij, Souffian El Karouani, Jasper Cillessen en Dirk Proper, spelers uit de eigen jeugd, doet. Ik vind het mooi dat dat nog kan in de Eredivisie.”

De analisten zijn sowieso lovend over de keuzes van trainer Rogier Meijer. Makaay: “In het tweede gedeelte van de eerste helft speelden ze met een man minder gewoon mee met 4-2-3. Aan het eind werd de druk wat groter en veranderde dat wat meer in 4-4-1. Je ziet ook met de kans van El Karouani dat de linksback gewoon opkomt en een kans creëert. Het was niet dat ze allemaal voor de goal gingen hangen en gokken op een counter. Ze probeerden echt mee te voetballen. Dat deed NEC keurig.”

Foto: Orange Pictures en Rob Koppers