Rogier Meijer staat net als aan het einde van vorig seizoen op het trainingsveld bij de hoofdmacht van NEC. De 37-jarige oefenmeester is dit seizoen hoofdtrainer samen met Adrie Bogers en François Gesthuizen. Laatstgenoemde was bij de eerste training van woensdag nog afwezig vanwege een vakantie en dus voerde Meijer het woord.

“Het is altijd even wennen, zo’n eerste training”, vertelt Meijer tegen ForzaNEC.nl. “Sommige jongens hebben een tijdje geen bal meer aangeraakt. Ik vond het prima gaan. Het was vooral zaak om het lichaam weer een beetje op gang te brengen. Ze moesten al aardig aan de bak. De spelers hebben voor hun vakantie een programma meegekregen, maar dan is het toch anders dan op het trainingsveld. We hebben nog een paar weken tot de eerste wedstrijd. Er zal ongetwijfeld nog het een en ander veranderen aan de selectie. Aan ons de taak om de jongens die er nu zijn speelklaar te maken.”

Driemanschap
Maandag werd bekend dat Meijer dit seizoen samen met Bogers en Gesthuizen aan het roer staat bij NEC. “Het is een driemanschap op basis van gelijkwaardigheid. Intern zullen we bespreken wie wat voor zijn rekening neemt. Je kan het noemen hoe je wil, maar we staan met z’n drieën op het veld en gaan samen gas geven. Het is anders, de eerste reactie van mensen is ook vaak: ‘Dat kan niet.’ Laat ons eerst maar eens werken, dan zullen we zien hoe ver het komt.”

Het vorige driemanschap met Ron de Groot beviel Meijer vorig seizoen prima. “We hebben toen goed kunnen samenwerken en iedereen had zijn rol. We verwachten dat dat met François erbij ook zo zal gaan. Ron heeft er zelf voor gekozen om bij de beloften te blijven. Ik verwacht dat we met z’n drieën een goede werkomgeving kunnen neerzetten. We willen jongens ontwikkelen en het team beter maken.”

Tekst loopt door onder de foto

Voor Meijer is het een mooie stap in zijn trainerscarrière. Hij begint dit seizoen aan de cursus UEFA PRO, waarna hij de benodigde papieren heeft om op eigen benen te staan. “Ik ben ambitieus en gedreven. Dit is het niveau waar ik naartoe wil. Daarin zal ik heus een keer een fout maken en op m’n bek gaan, maar dat hoort erbij. Ik kan leren van trainers als Ron en Adrie, dat heb ik vorig seizoen meegemaakt. Dat kan als assistent ook, maar nu zit ik er vol in. Er is bewust gekozen voor deze constructie, daarin gaan wij aan de slag.”

Jeugd
NEC wil dit seizoen meer inzetten op de eigen jeugd. Spelers als Cas Odenthal, Ayman Sellouf en Souffian Elkarouani trainden woensdag al mee. Meijer kent ze van NEC onder 19. “Die jongens zijn gretig en fris. Dat is fijn om mee te beginnen. De komende jaren moet het zo zijn dat een aantal van die jongens bij het eerste speelt. Het voordeel is dat we de spelers kennen. Er loopt echt kwaliteit rond in de jeugd. Daarin moeten we stappen gaan maken. De jongens moeten ook geholpen worden.”

De spelers uit de eigen jeugd worden vaak geprezen vanwege hun mentaliteit. “Wat bij de jeugd best goed op poten staat, is de structuur”, legt Meijer uit. “De jongens daar weten wat ze moeten doen om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun ontwikkeling. Daar nemen ze veel initiatief in, trainen extra. Hen is geleerd om initiatief te nemen. Dat is wat je tegenwoordig nodig hebt als speler. Wij als trainers gaan ze helpen, maar het moet ook vanuit de speler zelf komen. Daar zit muziek in, daarvan ben ik overtuigd.”

Darri
Grote afwezige op de training was Brahim Darri. De aanvaller begint het seizoen bij Jong NEC en mag van de Nijmeegse club vertrekken. Die beslissing werd al eerder door NEC genomen, legt Meijer uit. “De club heeft gedurende de vakantie aan Brahim en ons gecommuniceerd dat hij start bij de beloften.”

Foto’s: Rob Koppers