Alle onrust binnen NEC lijkt inmiddels wat verdwenen na alle ongeregeldheden tegen Vitesse. Er werd verrassend maar verdiend gewonnen op bezoek op FC Twente en de amateurs van Capelle werden woensdagavond probleemloos opzij gezet: 0-3. Na deze bekeroverwinning kunnen alle ogen gericht worden op aankomende zondag. In een leeg Goffertstadion ontvangen de mannen van hoofdtrainer Rogier Meijer FC Groningen. ForzaNEC duikt de geschiedenisboeken in over deze wedstrijd, waarin NEC over het algemeen sterk presteert en het nooit saai is!

De laatste overwinning
Aangezien NEC de afgelopen jaren in de Keuken Kampioen Divisie speelde, dateert de laatste ontmoeting tegen FC Groningen in de Eredivisie alweer van 5 november 2016. In het seizoen dat NEC uiteindelijk zou degraderen, kwam het thuis niet verder dan een gelijkspel tegen de Noorderlingen. Het werd 1-1 door een doelpunt van Ferdi Kadioglu. De laatste overwinning op FC Groningen, in Nijmegen, was op 27 januari 2013. Met nog onder andere Leroy George, Victor Palsson en doelman Khalid Sinouh was het al snel raak. Na een vrije trap van Nick van der Velden was het Rens van Eijden die de bal achter doelman Bizot kopte.

Bij FC Groningen speelden destijds Oranje-international Virgil van Dijk, ex-NEC’er Genero Zeefuik en latere NEC’er Lorenzo Burnet. Het was diezelfde Burnet die na twintig minuten in de tweede helft de stand gelijktrok. Een ogenschijnlijk houdbare bal van de Groningse back voor Sinouh was het Ryan Koolwijk die de bal van richting veranderde en Sinouh kansloos liet. Verdedigend geklungel aan de kant van FC Groningen leidde de 2-1 overwinning voor NEC in. De Groningse verdedigers dekten tot tweemaal toe niet goed, wat ertoe leidde dat Nick van der Velden aanvaller Sören Rieks op zijn wenken kon bedienen die met buitenkantje rechts de eindstand op het scorebord schoot.

Bekijk hier de beelden van de laatste overwinning op FC Groningen in de Goffert

Wereldgoal van Wisgerhof
Scoren was niet de specialiteit van Peter Wisgerhof. De verdediger hield het meer bij ballen tegenhouden en de rust bewaren. Wisgerhof scoorde dertien competitiedoelpunten voor NEC, maar die tegen FC Groningen in 2008 zal ongetwijfeld de mooiste zijn die Wisgerhof voor NEC maakte. Onder leiding van succescoach Mario Been had NEC het op 29 oktober 2008 het wel erg zwaar tegen FC Groningen. Met een 0-1 ruststand (doelpunt Berry Powel), moest NEC wat forceren. Arek Radomski werd er in de rust uitgehaald waar Rutger Worm voor in de plaats kwam, maar het was toenmalig aanvoerder Wisgerhof die kort na rust de stand op 1-1 zette. Vanaf een kleine 20 meter bedacht de verdediger zich geen moment, haalde verwoestend uit en liet keeper Luciano volstrekt kansloos met de bal die richting de kruising vloog! NEC leek die wedstrijd in de slotfase er nog een overwinning uit te halen maar in de blessuretijd zorgde Gonzalo Garcia voor een punt voor zijn team.

De balans
Een thuiswedstrijd tegen FC Groningen is dus nooit saai. Over de laatste tien thuiswedstrijden gezien is NEC aanstaande zondag ook in het voordeel. In die laatste tien thuiswedstrijden tegen FC Groningen werden er 16 punten gepakt; viermaal winst, viermaal gelijk en tweemaal verlies. Onder deze overwinningen zitten onder andere de uitschieters van 5-1 (2007) en 4-0 (2012). De laatste verliespartij tegen FC Groningen was in seizoen 2013/2014. In de eerste thuiswedstrijd van dat seizoen werd de bodem gelegd voor de latere degradatie van NEC. FC Groningen won die wedstrijd met maar liefst 1-4.

Beeld: Eredivisie Archief/Rob Koppers