Jasper Cillessen, Dirk Proper, Souffian El Karouani en Bart van Rooij: vier jongens uit de eigen jeugd van NEC die elke week op het wedstrijdformulier van trainer Rogier Meijer staan. Alleen Ajax stelde tot nu toe dit seizoen meer jeugdspelers op dan de Nijmegenaren, zo berekende CIES, een internationaal centrum voor sportwetenschappen.

Het gaat hier om spelers die minimaal drie jaar tussen hun vijftiende en 21ste bij de club hebben gezeten. Om deze reden telt Anthony Musaba niet mee als jeugdspeler, omdat hij vanaf zijn vijftiende slechts twee jaar onder contract stond bij NEC en vervolgens naar AS Monaco vertrok. Naast Cillessen, Proper, El Karouani en Van Rooij is Ibrahim Cissoko de vijfde jeugdspeler die dit seizoen minuten maakte in het rood-groen-zwart. Dat betekent dat 36,4 procent van de speelminuten dit seizoen naar jeugdspelers gaat. Alleen Ajax (39,6 procent) kan dit overtreffen. Feyenoord (29 procent) en PSV (28,5 procent) kunnen dus niet tippen aan NEC.

Van Rooij staat bovenaan met de meeste minuten (1440), aangezien hij in de Eredivisie nog geen minuut miste. Cillessen miste slechts de openingswedstrijd en volgt dus met 1350 minuten. Ook de komende zaterdag geschorste El Karouani (1388) en Proper (1261) spelen bijna alles. Cissoko moet het vooral met invalbeurten doen en staat dus nog maar op 304 minuten.

Bekijk hier de volledige Eredivisieranglijst, die afgesloten wordt door Fortuna, dat nog op nul minuten voor jeugdspelers staat.

Foto: Orange Pictures