Gorgi Hristov, Jack de Gier, Björn Vleminckx, Sjoerd Ars: de tijd van de scorende spitsen heeft NEC al een tijdje achter zich gelaten. Sinds het seizoen 2015/16 zijn de spitsen van NEC op zijn zachtst gezegd wisselvallig geweest. Bovendien worden de spitsen van NEC door de achterban altijd met een vergrootglas bekeken. Met de komst van Thibo Baeten bekijken we wie zijn recente voorbeelden zijn en wie vooral niet.

Foto’s: Rob Koppers

14. Mihai Roman
Onderaan in deze lijst staat een speler die veel fans al uit hun geheugen hebben gewist. En met recht. De Roemeen is de slechtste spits van de afgelopen vijf jaar met één goal in veertien duels in het seizoen 15/16. In de vijf jaar daarna heeft Mihai Roman niet bewezen een scherpschutter te zijn. In zijn geboorteland scoorde hij 22 keer in 129 duels. Maar hij is nog altijd pas 28 jaar, zijn beste jaren kunnen wellicht nog komen. In theorie.

13. Etien Velikonja
Officieel staat de Sloveen nog altijd onder contract bij NEC, maar we gaan hem niet meer in het rood-zwart-groen zien spelen. Etien Velikonja is namelijk verhuurd aan ND Gorica, waar hij met twee goals in zestien duels net zo erbarmelijk doet als in Nijmegen en deze zomer loopt zijn contract bij NEC af. Dan zal hij kunnen terugkijken op een beroerd eindrapport bij NEC: twee goals en vier assists in zeventien duels.

12. Taiwo Awoniyi
Heel lang was het voor NEC-supporters de vraag hoe Taiwo Awoniyi in de jeugd van Liverpool kon spelen. Zijn eerste zestien duels bleef hij droog staan. Maar met drie goals en één assist in zijn laatste vijf wedstrijden trok hij een kleine eindsprint. Tevergeefs, NEC degradeerde desondanks. Dit seizoen valt de Nigeriaan in positieve zin op in de Bundesliga, waar hij voor revelatie Union Berlin al vijf doelpunten maakte.

11. Terell Ondaan
Zijn plek op de lijst is gebaseerd op wat hij tot nu laat zien dit seizoen en zou dus nog makkelijk kunnen stijgen. Dan moet Terell Ondaan wel zijn vizier meer op scherp stellen, want tot nu scoorde Ondaan vier keer in veertien wedstrijden. Op papier niet eens zo heel slecht, maar van een NEC-spits wordt meer verwacht, ook als het gaat om inzet en meevoetballen. Daar schort het nu nog aan.

10. Rangelo Janga
Rangelo Janga en Terell Ondaan hadden net zo goed op de gedeelde elfde plek kunnen staan. Want Rangelo Janga verschilt nog weinig van Terell Ondaan. Zesgoals in een halfjaar is te weinig voor een spits die bijna elke wedstrijd mocht starten. Ook voor hem geldt, ons ongelijk kan hij nog altijd bewijzen door er in de tweede seizoenshelft op los te scoren. Donderdag maakte hij daar tegen Fortuna Sittard een begin mee met een goede kopgoal.

9. Jordan Larsson
De zoon van Henke Larsson kwam in de winter van 2016 naar NEC, maar in het degradatiejaar kwam Jordan Larsson in ruim 400 minuten maar tot één assist en nul goals. De Jupiler League-campagne die daarop volgde begon hij goed met twee goals in de eerste speelronde, maar daarna werd hij gauw weer bankzitter. Hij werd een jaar na zijn komst verkocht en doet het nu erg goed bij Spartak Moskou, waar hij volgens Transfermarkt nu 9 miljoen waard is. Waar ging het fout?

8. Kevin Mayi
Vier goals voor je eerste spits over een geheel Eredivisieseizoen. Dat valt toch wel behoorlijk tegen. De Fransman scoorde twee keer in zijn tweede wedstrijd en maakte de enige treffer in een belangrijke uitoverwinning op Roda JC, maar in de tweede seizoenshelft scoorde hij nog maar één keer. Sindsdien scoorde hij in de Ligue 2 en de tweede Turkse competitie nog maar zes keer in zestig duels. Daar kun je weinig goeds over zeggen.

7. Jay-Roy Grot
De eerste speler uit eigen jeugd. 1,6 miljoen legde Leeds United in 2016 voor Jay-Roy Grot op de toonbank. Enigszins overdreven, aangezien hij voor NEC zes doelpunten had gemaakt in 35 wedstrijden. Toch waren de Engelse fans in het begin lyrisch vanwege zijn fysieke overkomen. Maar zowel bij Leeds, als later op huurbasis bij VVV-Venlo en Vitesse bleek Grot niet het grote talent dat ze eerst dachten. Nog altijd maar 22 jaar, dus wie weet hoe zijn carrière zal verlopen.

6. Ole Romeny
Op huurbasis bij het tegenvallende Willem II gaat het Ole Romeny niet goed af, maar vorig seizoen ging het voor de jongeling best aardig, met acht goals in 28 wedstrijden. Maar de aanhoudende kritiek op zijn speelstijl, zijn schwalbes en zijn gebrek aan killersinstinct maakte hem nooit populair onder NEC-fans. Maar wat als hij dit seizoen gewoon was gebleven, had hij er dan meer gemaakt dan Janga of Ondaan? Niemand zal het weten.

5. Zian Flemming
Een van de beste spitsen van de afgelopen jaar is niet eens een ‘echte’ spits. Zian Flemming werd vorig jaar door het trainerstrio in de spits gezet, omdat Romeny ook vaak op links werd gezet. Voor hem kwam de coronastop op een heel slecht moment, want in zijn laatste acht wedstrijden voor NEC had hij even zoveel goals gemaakt. Nu laat hij een niveautje hoger bij Fortuna Sittard ook zien dat hij een aardige doelpuntenmaker is. Bijvoorbeeld donderdag in het bekerduel met NEC, toen hij als invaller twee keer toesloeg. Gelukkig won NEC wel met 3-2.

4. Anass Achahbar
Oh, Anass Achahbar. Met hem onder contract was het nooit saai bij NEC. Zeventien goals in zijn eerste jaar, tien goals in zijn tweede jaar. Maar hij kon ook dingen niet: op gewicht blijven, discipline tonen en niet de boel samen met Brahim Darri verstoren. Dat laatste zorgde voor een abrupt einde van de NEC-carrière van Achahbar, die het laatste halfjaar bij Jong NEC moest meedoen. Het verhaal van Achahbar: talentvol, maar niet de juiste mentaliteit.

3. Sven Braken
De carrière van Sven Braken bij NEC is al net zo wisselvallig. De Sven Braken voor de winterstop was een wereldverschil met die van na de winterstop. In het seizoen 2017/18 scoorde hij elf goals voor de winterstop en maar twee erna. Het seizoen erna begon hij weer goed met weer elf goals, maar in de winter wilde hij Eredivisievoetbal spelen met FC Emmen, maar een succes werd dat voor hem niet. 25 goals in 57 wedstrijden is een redelijk gemiddelde, maar nooit was hij een seizoen lang solide.

2. Ferdy Druijf
Deze winter vertrok Ferdy Druijf naar KV Mechelen en menig NEC-fan hoopte stiekem dat hij naar NEC zou gaan. Helaas, daar is hij inmiddels te goed voor. Bij NEC werd hij club- en competitietopscorer. 15 goals in 20 wedstrijden, het is een ongekende prestatie, maar helaas was hij maar heel kort in de Goffert te bewonderen.

1. Christian Santos
In het recordjaar 2014/15 was Christian Santos al goed, met 23 goals in 34 duels, maar in de Eredivisie maakte hij zo mogelijk nog meer indruk. In de Jupiler League was hij aanvallende middenvelder, maar in de Eredivisie werd hij spits. En met succes. Hij werd topscorer van NEC met zestien goals. Daarmee stond hij op plek zes in de Eredivisie achter grote namen Vincent Janssen, Luuk de Jong, Arek Milik, Dirk Kuyt, Hakim Ziyech en Sebastien Haller. Zonder hem degradeerde NEC het seizoen erna roemloos terug naar de Juup.

Wie is jouw favoriete spits van de afgelopen jaren? En wat verwacht jij van de nieuwe aankoop Thibo Baeten?