Vanmiddag komt Feyenoord op bezoek in het Goffertstadion. De Rotterdammers hebben tot dusver weinig te klagen over de seizoenstart. Het treffen met de nummer vier van de Eredivisie is ook een weerzien met Iraniër Alireza Jahanbakhsh. De Aziaat is sinds vorig seizoen weer actief in Nederland na een toch wel teleurstellende periode in Engeland. Bewonderenswaardig te zien is dat Ali zich niet uit het veld laat slaan, gewoon zichzelf blijft en niet bang is om zijn gedachtes uit te drukken.

In 2013 kwam Jahanbaksh over van Damash Gilan, waar hij in Iran in twee seizoenen tienmaal wist te scoren en de halve finale van de nationale beker behaalde. Dat Jahanbaksh zichzelf snel wilde aanpassen bleek wel uit een Youtube-filmpje waarin de buitenspeler in zijn beste Nederlands het clublied van NEC probeerde te zingen. Al snel groeide hij uit tot lieveling binnen het publiek. Het was echter niet genoeg om NEC voor degradatie te behoeden.

Ondanks twee late doelpunten tegen Ajax verloor NEC in de nacompetitie tweemaal van Sparta en degradeerde het naar de Jupiler League. Ondanks interesse van clubs uit binnen- en buitenland bleef Jahanbaksh NEC trouw. Vertrouwen dat van beide kanten niet beschaamd werd. Met twaalf doelpunten en een flink aantal assists had Jahanbakhsh een groot aandeel in het kampioenschap. De mooiste die hij maakte, zal ongetwijfeld de hakbal zijn geweest tegen Almere City FC.

Een vertrek was onvermijdelijk; AZ was slagvaardig en lijfde de buitenspeler in met een vijfjarig contract. Na drie seizoenen met onder andere twee bekerfinales en éénmaal topscorer van de Eredivisie trok hij naar Engeland. Bij Brighton wilde het echter niet vlotten. In een teleurstellend eerste seizoen en een misschien wel teleurstellender tweede seizoen kwam Ali in het derde seizoen wat meer aan spelen toe. Met twee doelpunten in 50 vijftig wedstrijden was het Engelse avontuur niet bepaald succesvol te noemen. Het doelpunt wat hij maakte tegen Chelsea zal echter niet snel vergeten worden.

Sinds vorig seizoen is Jahanbakhsh weer terug in Nederland en komt hij weer wat meer tot zijn recht. Ook in het Europese avontuur was Jahanbakhsh aanwezig. Toch is het niet altijd even leuk om Jahanbakhsh te zijn. Met Feyenoord moest hij noodgedwongen de uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa aan zich voorbij laten gaan. Iran erkent Israël niet en een paspoortstempel uit Israël kan problemen opleveren voor Iraanse sporters, waaronder het niet meer mogen uitkomen voor nationale teams. Ook in de thuiswedstrijd tegen de Israëlische club was Jahanbaksh afwezig. Dit was niet voor het eerst; bij AZ miste hij in 2016 ook de Europese wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv.

Thuisland Iran is in bepaalde dingen erg conservatief, zoals kledingvoorschriften. Afgelopen maand overleed een 22-jarige vrouw nadat zij die kledingvoorschriften overtrad. Sindsdien is het erg onrustig in Iran en laten vele sporters zich horen. Zo ook Jahanbakhsh, die online meedeelt achter zijn landgenote te staan. “Zij hebben veel doorstaan en gaven nooit op. Deze mensen zouden met respect behandeld moeten worden. Gewelddadig gedrag is onvergeeflijk. Ik zal altijd de kant kiezen van deze geliefde mensen. Bij ieder doelpunt dat ik maak voor de nationale ploeg, probeer ik mijn blijdschap te delen met hen.”

Serdar Azmoun, uitkomend voor Bayer Leverkusen, uitte ook al zijn onvrede. Of het consequenties heeft voor beide spelers met betrekking tot de nationale ploeg, is nog onduidelijk. Voor de NEC-supporters zijn er in ieder geval meerdere redenen om de Iraniër met een applaus te verwelkomen

Beeld: Rob Koppers/Youtube