Norbert Alblas kreeg dinsdagmiddag letterlijk en figuurlijk een warm onthaal in het ronduit tropische Goffertpark, waar het kwik tot 36 graden steeg. De 23-jarige doelman komt transfervrij over van Jong Ajax en is heel blij met zijn overstap naar NEC. "Het voelt echt heel goed hier."

Alblas zijn contract liep af bij Ajax, maar kreeg wel de mogelijkheid het te verlengen. Daar zag de goalie echter van af. "Ik was toe aan iets nieuws. Ik wilde in een andere omgeving aan de slag gaan om me daar verder te ontwikkelen." Dat was niet per se op het hoogste niveau. "Ik wilde een club vinden waar ik mijn kwaliteiten het beste kon uiten en in mijn ogen is dat NEC. De club wil attractief voetbal gaan spelen. Dat is de wens van de trainer en dat heb ik ook kunnen zien in de wedstrijden die ik met Jong Ajax tegen Almere City speelde afgelopen seizoen. Daar spreekt heel veel vertrouwen uit, dus dat zit wel goed."

NEC heeft met de 35-jarige Gino Coutinho al een goede doelman in huis. "Ik denk dat ik daar sowieso heel veel van kan leren. Ik ga het hem zo moeilijk mogelijk maken en uiteindelijk is het aan de trainer wie het doel mag verdedigen. Ik wil eerst de tijd nemen om hier mijn draai te vinden en dan zien we het vanzelf."

Alblas heeft een tweejarig contract getekend, met een optie voor nog eens twee seizoenen. "Het hoeft dus ook niet nu meteen van mij. Op lange termijn wil ik hier uitgroeien tot eerste keeper." Hij kwam in 2011 bij Ajax en heeft dus ook een periode met Jasper Cillessen samen gewerkt. De Groesbeekse keeper heeft uitgebreid met Alblas gesproken over NEC. "Hij sprak alleen maar lovende woorden over de club. Hij zei dat het een mooie club is met een fanatieke en loyale achterban. Hij was ook zeer te spreken over de keeperstrainers en alle andere mensen rondom de club."

Ondanks dat Alblas zijn contract bij Ajax niet verlengde, was de club wel bereid om Alblas mee te laten trainen zolang hij clubloos was. Een mooi gebaar van de Amsterdammers. "Ik heb mijn conditie daar op peil kunnen houden en mocht gewoon met de groep van Michael Reiziger meetrainen.  Ik heb er zeven jaar hard mijn best gedaan en nu gaven ze op deze manier iets terug. Ik ben topfit en kan morgen meteen aansluiten bij de training."

Alblas is alweer de tiende nieuweling voor de groep van Jack de Gier. "Ik hoop dat we er een spektakel van kunnen maken. Het is dit jaar een bijzonder mooie competitie en tevens een hele uitdagende competitie. Ik denk dat dankzij de spelers die er zijn gehaald en het team dat er nu staat, het wel eens een heel mooi seizoen kan gaan worden", besluit Norbert Alblas.