Norbert Alblas is op de weg terug bij NEC. De 25-jarige doelman raakte meer dan een jaar geleden voor de tweede keer zwaar geblesseerd aan zijn knie en na maanden van revalideren staat Alblas weer op het trainingsveld. ForzaNEC sprak met de keeper over zijn herstelproces en zijn toekomst.

Te beginnen met: hoe gaat het met je?
Goed! Ik train weer lekker mee, dus ik loop hier met een grote glimlach rond. Ik denk dat iedereen wel weet dat ik m’n kruisbanden heb afgescheurd. Hier ben ik een jaartje geleden aan geopereerd en daar ben ik nu keihard van aan het revalideren.

Denk je dat je nog veel tijd nodig hebt om terug te keren in de Goffert?
We hebben zelf geprobeerd de factor tijd zoveel mogelijk weg te halen, aangezien ik gewoon moet luisteren naar m’n lichaam. Hierdoor zou het bij mij misschien iets langer duren dan bij iemand anders, want het is voor mij natuurlijk de tweede keer. Ik zet nu elke weekje stapjes en ik voel dat ik me steeds beter en sterker voel. Ik durf niet te zeggen of ik er over één of twee maanden weer sta, maar ik ga proberen dit seizoen nog wedstrijden te spelen.

Een blessure is natuurlijk nooit leuk maar heb je het er soms zwaar mee gehad?.
Nou, een blessure is zeker een achtbaan van emoties, en ja het was ook zwaar. Mentaal is het moeilijk, want je komt jezelf tegen. Ik heb deze blessure dus al een keer gehad, ik had het kunnen verwachten, maar dat valt soms dan nog wel erg tegen. Ik kan wel zeggen dat het je uitdaagt. Maar goed, ik sta er nog steeds en ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.

Heb je weleens gedacht aan stoppen?
Nee, maar op sommige moment zat ik er wel doorheen. Op dat moment is het dan fijn dat er mensen voor me zijn, zoals mijn vriendin of mijn ouders. Ook is de club erg betrokken en ben ik blij dat ze me op deze manier hebben gesteund.

Hoe zie je de concurrentiestrijd met Mattijs Branderhorst voor je?
Daar ben ik op dit moment nog helemaal niet mee bezig. Ik wil me nu gewoon richten op m’n revalidatie en gewoon lekker trainen. Ik denk wel dat als ik mijn niveau haal, ik hem uitdaag en dat we elkaar naar een hoger level kunnen brengen. Dit is nu ook al erg te merken op trainingen, maar zelf ben ik nog helemaal niet bezig met een basisplaats. Ik zou er al van genieten als ik een wedstrijd mag spelen bij Jong NEC. Vanuit daar zien we wel weer.

Met wat voor een blik kijk je naar de toekomst?
Ik wil eerst weer eerste keeper worden van NEC, dat is mijn kortetermijndoel. Ik wil zeker in de Eredivisie spelen en ik geloof er nog steeds in dat dat ook gewoon met NEC kan. Dat is voor mij nu gewoon mijn doel.

Binnen hoeveel jaar moet NEC weer in de Eredivisie kunnen spelen?
Ik denk dat het voor ons heel belangrijk is om in ieder geval dit jaar de play-offs te halen en ja daar kan alles in gebeuren; kijk maar naar RKC vorig jaar. Ik denk dat NEC er zeker naartoe aan het werken is om terug te komen in de Eredivisie met bijvoorbeeld de jonge selectie. Helaas gaat het nu wat minder en voor mij is het erg moeilijk om daar wat aan te veranderen. Dat is soms pijnlijk, maar ik denk wel dat het gewoon nog goed gaat komen.

Ik heb ook echt geleerd dat heel ver in de toekomst kijken geen zin heeft. Ik vind het gewoon mooi om elke dag te kunnen genieten van trainingen. Er zal heus nog wel een keer een moment komen dat ik even m’n knie voel, maar uiteindelijk wil ik toch gewoon in de Eredivisie spelen. Dat is mijn doel.

Foto: Rob Koppers (boven)