Tja, hoe snel kan je hoop op een leuk aanvallend seizoen de grond in worden geboord. Welnu, in een paar weken dus….. “Niets overschrijdt de voetbalwereld in opportunisme”, doceert de anti-fan Derksen ons bijna iedere uitzending van Voetbal International. Uiteraard is hier ‘t doel zichzelf belangrijker neer te zetten, dan hij in werkelijkheid is. Het creëert het idee dat alleen hij maar iets over het voetbal mag roepen, maar dit terzijde. Natuurlijk zoeken we dan allemaal naar antwoorden en lopen de fora over van terechte en onterechte kritiek. Dat hoort er allemaal bij als er geen resultaten zijn en er totaal geen vertrouwen bij het publiek in een overwinning bestaat wanneer men de tribunes beklimt. Na de officiële plaatsing van Oranje tegen Moldavië, wachten ons de Rijnjankers die eenzelfde beeld als de start van Chelsea onder Abramovich vertonen (financieel relatief vergeleken dan uiteraard, maar ook daar bleven lang de prijzen uit). In eerste instantie was het heerlijk om te roepen dat je “een kampioenselftal niet kan kopen” en dat je het “publiek niet moet laten vervreemden van het elftal”. Hoe groot mijn hekel aan die glasbakbewoners ook is, er loopt wel een wisselvallig mengsel van eigen jeugd en een paar vreselijk gevaarlijke spelers als Bony en Chanturia rond. En dan nog steeds dat oerlelijke stadion niet vol kunnen krijgen, het zal nooit een voetbalstad worden!! Laten we hopen dat Platini snel ingrijpt met regels tegen voetbalfabrieken als Chelsea en Manchester City. Liefst voordat ze aan de rijn nog echt in een titel gaan geloven.  Maar goed laat ik eerlijk zijn, ik heb er weinig vertrouwen in voor de 16e oktober.
Waarom? Ik heb de doelstelling voor dit seizoen al aangepast en NEC volgt denk ik rond de Kerst met deze aanpassing. Met angst en beven hou ik nu alweer, net als vroeger, de resultaten van de onderste 3 in de gaten. Met de verwachting VVV, De Graafschap, Excelsior en misschien Roda JC onder NEC te kunnen houden, is voor mij de doelstelling simpel: BEHOUD. Laten we eerst maar eens van handhaving uitgaan. Ik denk dat er, behalve een scorende spits, uitstekend is ingekocht met het budget en categorie 1 in het achterhoofd. Toch waren de reacties vanuit de trainer en de spelersgroep na de wedstrijd tegen PSV alleszeggend en voor mij de 2 redenen om de doelstelling nu al aan te passen. Ik kom hier zo op terug.
Na wekenlange misplaatst zelfvertrouwen over het voetballend vermogen en het vergeten dat we tegen Heracles (hoe groot moeten kansen eigenlijk zijn!) en Excelsior (2 bevliegingen van Melvin en sorry, daarna was de pijp leeg voor t seizoen tot nu toe!) goed zijn weggekomen. Mentaal en conditioneel was t niet best op Heerenveen na. Om mezelf nogmaals te pijnigen heb ik de herhaling van de wedstrijd tegen RKC nog eens erg goed bekeken op eredivisie live. Ik las over t benutten van kansen, maar ik heb er geen een gezien naast de complete mispeer van Zeefuik. De Graafschap uit al idem dito.  Dat noemt Louis van Gaal nog niet eens mogelijkheden…. Dramatisch! En dan speel je tegen PSV die een vermoeiend tripje Roemenie achter de rug heeft met een zogenaamde topcoach Rutten onder druk. PSV bakte er erg weinig tot niets van omdat we nu eindelijk eens er in slaagden iets van mentaliteit te tonen en er kort op te zitten. Heracles had betere kansen dan die zuidelijk gefrustreerde koopkampioenen in de Goffert.
Net als alle andere supporters heb ik mijn twijfels bij het immer opstellen van Platje, die het niveau (nog) niet aankan en weet ik ook wel waarom het uitgerekend George is die de wedstrijd tegen PISVEE helaas in het nadeel laat kantelen. Dat zijn mentale zaken die bij een speler zonder enig zelfvertrouwen op het veld staat en al weken lang geen man voorbij komt op rechts. Nog meer vragen zoals: wil Nijland wel slagen in het voetbal, want we herkennen de echte wil niet op de tribune? Alleen Stef kan dat beantwoorden. Komt Vadocz wel terug op zijn oude niveau? Is Zeefuik terecht verhuurt door PSV daar waar wij Ricky uit elke hoek zien scoren? Wanneer pakt Babos weer eens punten voor ons? Hoe heet onze voorzitter eigenlijk, die NEC moet “verkopen” maar totaal en volledig onzichtbaar is? Waarom zit hij niets eens aan tafel op RTL 7?  Hebben we wel een medische staf? Ibrahim terug naar Engeland en Eppel hebben we nog nooit gezien. Allemaal vragen die je ook zo op de fora herkent. 2 zaken deden mij echter de doelstelling aanpassen!!
Allereerst de overdreven kinderachtige en onprofessionele reactie van Babos op het feit dat de toeschouwers teleurgesteld eerder van de tribunes af liepen!! Dit gebeurt overigens helaas ook bij winst of in andere situaties. Er zijn altijd mensen die voor de file uit willen rijden en ik hoop dan ook altijd dat die minimaal 3 goals van NEC missen. Maar Gabor, hier mag je over zeiken als je, als aanvoerder, staat achter de geboden kwaliteit van inzet en spel van de afgelopen weken. Als dat wel zo is en we dus blij mogen zijn met jullie inzet mogen we rekening gaan houden met onderkant rechter rijtje. Popster Prince gaf, jaren terug in een interview in het toenmalige muziekblad OOR, aan graag in Nederland te willen optreden want daar moest je het publiek echt voor je winnen. In andere landen was het orgasme al bereikt na de eerste pluk aan de gitaarsnaren.  De artiest en het publiek! Ook Prince verdiende meer dan 99,9% van het aanwezige publiek destijds, maar was en bleef een dermate professioneel artiest dat hij uit zichzelf immer weer moest laten zien waarom er een kaartje voor hem werd gekocht. Dus Gabor, vraag niet of we blijven zitten omdat jullie eindelijk eens doen wat er van je gevraagd wordt als het gaat om werklust. Wees een prof! Kijk eens in de spiegel man! Een wedstrijd duurt 90+ minuten en dan mag het publiek de instelling tegen PSV als basis verwachten! Niet veel meer maar zeker niet minder!
De 2 reden was de reactie van Alex Pastoor, waar ik de hoop nog zeker niet in verloren ben. De letterlijke quote: “Deze manier van voetballen sprak het publiek aan. We gaan daarom door op deze manier.” Dat kan niet waar zijn. Eureka!!! In de tijd dat de snelheid van het licht met reden in twijfel getrokken wordt als hoogst mogelijke snelheid, komen we tot de conclusie dat werklust toch iets is wat het publiek in de Goffert wil zien!! Welnu Einstein hier komt mijn voetbal basisformule: punten = werklust + mentaliteit + (kwaliteit – blessures). Ik zoek nog naar het inbrengen van de variabele Geld.
Geef me ongelijk Alex, Gabor en selectie. Laat het niet zo zijn dat inzet iets extra’s is van jullie aan het publiek, want dat is het tijd voor: Alarmfase 1 Wakker Worden!! Inzet en 90+ minuten mentaliteit is de basis. Dat wordt ook verwacht van iedereen op de tribune als ie maandag weer naar zijn/haar baan gaat.  Als er 1 herstart te maken is van dit seizoen, dan is het wel op de 16e oktober. Mijn advies: leg daar de basis voor alles erna.
ForzaNEC!
Pingel