De laatste weken trof N.E.C. in competitieverband vooral laagvliegers. Met twee klinkende overwinningen en drie wedstrijden op rij waarin geen tegentreffers werden geïncasseerd, werd er zelfvertrouwen getankt. Vertrouwen dat goed van pas kan komen als de ploeg van Rogier Meijer zondag om 16:45 uur een team van een ander kaliber treft in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Met Ajax wacht dan een tegenstander die nog volop in de race is voor titelprolongatie. 

Hoewel trainer Alfred Schreuder eerder dit kalenderjaar nog ontslagen werd na tegenvallende resultaten, bezetten de Amsterdammers momenteel de tweede plaats in de Eredivisie op slechts drie punten van koploper Feyenoord. Een plaats op de ranglijst die mede te danken is aan de sterke serie die onder huidig coach Johnny Heitinga is neergezet: onder zijn leiding werden nog geen punten gemorst. Ook is Ajax sinds deze week halvefinalist van het nationale bekertoernooi. 

Europese uitschakeling 

Dat de 36-voudig landskampioen niet onklopbaar is onder leiding van de nieuwe oefenmeester werd in Europees verband echter bewezen door de revelatie van het huidige Bundesliga seizoen, Union Berlin. De cultclub uit de Duitse hoofdstad was over twee wedstrijden te sterk (0-0 en 3-1). 

De kritiek op enkele spelers was deze jaargang soms niet mals nadat voornamelijk aanvallers met een vormdip te maken kregen. Desondanks is Ajax met 65 doelpunten vooralsnog ‘gewoon’ de meest scorende ploeg dit Eredivisieseizoen. De wedstrijd van zondag vormt dus een goede test voor de Nijmeegse defensie die, zoals gezegd, de laatste weken zo’n stabiele indruk maakt. 

Nijmeegse of Amsterdamse mijlpaal

Het uitvak in de ArenA zal zondag gevuld zijn met ruim 900 Nijmeegse supporters. De kans is groot dat zij getuige gaan zijn van een wedstrijd die met een bijzonder tintje de geschiedenisboeken in zal gaan. Een Nijmeegse zege zou een unicum zijn; nog nooit werd in competitieverband gezegevierd in Amsterdam. Mocht Ajax aan het langste eind trekken dan zou dat overwinning nummer 1.500 in Eredivisieverband zijn. Om dit te bewerkstelligen beschikt trainer Heitinga over een bijna volledig fitte selectie; alleen centrale verdediger Ahmetcan Kaplan ontbreekt vanwege een kwetsuur aan z’n knie, die hem al langere tijd aan de kant houdt.

Foto: Orange Pictures