NEC heeft niet kunnen stunten in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Sterker nog, de wedstrijd was in Nijmegen al binnen tien minuten beslist. Door wedstrijden op andere velden bevindt NEC zich nu op zeer gevaarlijk gebied. Ook het doelsaldo deed NEC in deze wedstrijd niet ten goede. De nummer twee van de Eredivisie won met 1-5.

NEC had Ajax op geen slechter moment kunnen treffen. De Nijmegenaren zaten in een flinke crisis, door een reeks van negen nederlagen in tien wedstrijden. Ajax was echter nog altijd, zij het minimaal, in de reeks voor het kampioenschap. Om in de buurt van Feyenoord te blijven moesten de Amsterdammers echter winnen. Peter Hyballa greep voor het duel met Ajax weer terug op zijn 5-3-2. Wojciech Golla keerde na een schorsing terug in het centrum met Dario Dumic en Frank Sturing. Op het middenveld verving Mohamed Rayhi de gepasseerde Julian von Haacke. Hij had als taak de twee spitsen Jay-Roy Grot en Taiwo Awoniyi te bedienen.

Welk strijdplan NEC ook had, het had totaal geen invloed op het spel. Binnen acht minuten stond NEC namelijk al met 0-2 achter. Bij de eerste goal tikte Golla de voorzet van David Neres achter zijn eigen keeper, bij de tweede goal was het de Braziliaan zelf die scoorde. Met het Europa League-duel tegen Schalke 04 op het programma besloot Ajax het daarna rustig aan te doen. NEC ging daarna verder met het missen van kansen, Mohamed Rayhi voorop. De immer improductieve linksbuiten had opnieuw drie grote kansen, waarvan er wel eentje in had mogen vliegen. 

Ajax daarentegen heeft het hele seizoen al geen moeite met scoren. Aanvoerder Davy Klaassen slalomde achteloos door de verdediging van NEC en gaf Bertrand Traoré de kans om de 0-3 te scoren. Na rust bracht Hyballa Ferdi Kadioglu in voor Frank Sturing en opnieuw had de jongeling invloed op de wedstrijd. Met een schitterende lob over doelman Andre Onana en verdediger Joël Veltman heen bracht hij de spanning voor heel even terug in de wedstrijd.

Toch liep Ajax vrij eenvoudig uit. Traoré en Hakim Ziyech konden beide eenvoudig door de verdediging van NEC heen slalommen en hun goalsaldo uitbreiden. Met twee (terecht) afgekeurde goals van Klaassen en Traoré mocht NEC nog van geluk spreken dat het bij vijf doelpunten bleef. Tegelijkertijd won ADO Den Haag met 4-2 van FC Groningen, waardoor NEC gezakt is naar de zestiende plaats, in de gevarenzone. NEC heeft nog tegen FC Twente (uit), Excelsior (thuis), AZ (thuis) en SC Heerenveen (uit) om zich veilig te stellen.

Scoreverloop:
4′ Wojciech Golla (eigen doelpunt) 0-1
8′ David Neres (Amin Younes) 0-2 
31′ Bertrand Traoré (Davy Klaassen) 0-3 
54′ Ferdi Kadioglu (Mohamed Rayhi) 1-3
60′ Bertrand Traoré (Davy Klaassen) 1-4
79′ Hakim Ziyech (Davy Klaassen) 1-5 

Gele kaarten: Van de Beek (Ajax)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Opstelling NEC: Joris Delle; Michael Heinloth, Dario Dumic, Wojciech Golla, Frank Sturing (46′ Ferdi Kadioglu), Lorenzo Burnet; Gregor Breinburg (70′ Julian von Haacke), Mohamed Rayhi, Janio Bikel; Jay-Roy Grot (83′ André Fomitschow), Taiwo Awoniyi.

Opstelling Ajax: Andre Onana; Joël Veltman, Davidson Sanchez, Matthijs de Ligt (46′ Jairo Riedewald), Nick Viergever; Davy Klaassen, Hakim Ziyech, Lasse Schöne (46′ Donny van de Beek); David Neres, Bertrand Traoré (79′ Mateo Cassierra), Amin Younes.