NEC moet het zondag opnemen tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. De Nijmegenaren wonnen nog nooit in Amsterdam van ‘De Godenzonen’ maar als er een keer een kans ligt om de drie punten naar Nijmegen mee te nemen, is dat dit seizoen.

Want Ajax is niet in de beste doen. Er is veel kritiek op de speelwijze van de ploeg van trainer John van ’t Schip. Zo zou het middenveld niet in balans zijn én de verdediging te veel ruimte laten voor aanvallers om te voetballen. Voor het middenveld werd in de winter Jordan Henderson (33) als topaankoop gepresenteerd. De 81-voudig international van Engeland kan het probleem op het middenveld echter tot nu toe niet oplossen. Journalisten Henk Spaan en Valentijn Driessen concludeerden al dat Ajax ‘net zo goed Dirk Proper had kunnen halen.’

Maar gelukkig voor NEC speelt Proper nog steeds bij de Nijmegenaren. Van ’t Schip erkende dat het elftal van NEC goed in elkaar steekt. “NEC heeft een goed voetballende ploeg, die je niet te veel ruimte moet geven. We hebben daar gewonnen, maar ze hebben het ons ook in die fase moeilijk gemaakt.  We weten inmiddels dat geen enkele wedstrijd gemakkelijk voor ons is. We moeten ons daarom optimaal voorbereiden en bij de les zijn”, aldus de trainer tegenover de clubwebsite van Ajax.

Pijntjes na Conference League

Ook ging de oefenmeester van Ajax nog in op de wedstrijd van afgelopen donderdag van de Amsterdammers. In de play-off ronde van de Conference League speelde Ajax in de absolute slotfase uiteindelijk nog gelijk tegen Bodø/Glimt (2-2). Daar is niet iedereen goed uitgekomen. “Devyne Rensch is uit voorzorg eruit gehaald. Brian Brobbey, Henderson en Steven Berghuis hadden ook last. Brian en Jordan zijn te overkomen, maar Steven is denk ik wel een twijfelgeval voor zondag.” Branco van den Boomen maakte in die wedstrijd zijn rentree na maandenlang blessureleed. De middenvelder zal tegen NEC nog niet in de basis beginnen. Tegenover De Telegraaf meldt Van den Boomen: “Ik denk dat een halfuurtje of misschien 45 minuten wel moet kunnen.” Aanvoerder Steven Bergwijn is er sowieso niet bij. De aanvaller kampt met een hamstringblessure.

Voor Ajax is een goed resultaat belangrijk. De Amsterdammers verloren vorige week na een discutabel moment uiteindelijk van Heerenveen. Er was veel commotie om een bal die al dan wel of niet over de doellijn was. Dit had de gelijkmaker voor Ajax kunnen zijn. Die goal telde dus niet en daardoor is Ajax de aansluiting met de plek drie, dat recht geeft op voorronde Champions League nu kwijt. FC Twente, dat derde staat, heeft een voorsprong van negen punten op de Amsterdammers. Van ’t Schip wil een reactie van zijn ploeg zien na de twee mindere wedstrijden. “We moeten weer aan de winnende kant komen. Het allerbelangrijkste voor het vertrouwen is dat we drie punten pakken”, aldus Van ’t Schip.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Ramaj; Gooijer, Sutalo, Hato, Rensch; Henderson, Taylor, Hlynsson; Berghuis, Brobbey, Akpom.

Foto: Orange Pictures