Volgens het Franse medium RMC Sport staat de doorgang van de Afrika Cup ernstig op de tocht. Door de omikron-variant van het coronavirus pleitten clubs uit de Premier League en diverse bondscoaches van deelnemende landen voor een afgelasting.

Dat zou NEC niet slecht uitkomen. Wanneer de Afrika Cup niet doorgaat, heeft de club ook na de winterstop gewoon de beschikking over de diensten van Souffian El Karouani. Anders is de ploeg van Rogier Meijer de linksback wel even kwijt, aangezien hij vermoedelijk geselecteerd zou worden voor de selectie van titelfavoriet Marokko. Als de Afrika Cup wel doorgaat, is El Karouani mogelijk tot 6 februari, de dag van de finale, met de Marokkaanse selectie op pad.

Dat zou betekenen dat de linksback het treffen met Heracles Almelo, Feyenoord en PEC Zwolle moet laten schieten. Daarbij zou bij een goed resultaat in Leeuwarden donderdagavond ook de achtste finale van de KNVB Beker aan de neus van El Karouani voorbij gaan. Dat staat nog los van eventuele aanvullende corona-maatregelen, waardoor clubs uit met name de Premier League het niet zien zitten hun spelers af te staan. Lange quarantaineperiodes zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de spelers nog langer afwezig zijn.

Trainingskamp
Een schrale troost voor de linksback is dat hij, bij een daadwerkelijke afgelasting van het toernooi, wel mee kan richting Spanje. De Nijmegenaren beleggen daar van 2 tot en met 8 januari een trainingskamp.

Okita
Naast El Karouani heeft NEC nog een Afrikaans international in de selectie rondlopen. Maar het goede nieuws voor de Nijmegenaren is dat Jonathan Okita, die momenteel met een voetblessure kampt, zich met zijn Congo niet heeft weten te kwalificeren voor het eindtoernooi. De Congolezen spelen komend voorjaar wel de play-offs voor een WK-ticket. Dat gebeurt in een interlandperiode waarin NEC vrij is.

Foto’s: Orange Pictures