NEC heeft zondagmiddag verloren van aartsrivaal Vitesse. Het kreeg maar liefst drie rode kaarten voor respectievelijk Victór Pálsson, Remy Amieux en Ryan Koolwijk. Melvin Platje opende voor NEC de score na een blunder van Piet Velthuizen. Na elf minuten werd het al 1-1 door Bony. Vlak na rust maakte Kashia er 2-1 van en tien minuten voor tijd maakte Bony zijn tweede en dus de 3-1. Invaller Havenaar zorgde voor de laatste Vitesse-treffer en hiermee eindigde de wedstrijd in 4-1.

Vorig seizoen wist NEC sinds 30 jaar een uitduel tegen Vitesse te winnen. Door een doelpunt van Leroy George eindigde de wedstrijd in 0-1 en daarmee was er een groot feest voor de Nijmeegse supporters. In een saai duel speelde tegenstander Vitesse vorige week in de eigen Gelredome met 0-0 gelijk tegen FC Twente. NEC won in een uiterst vermakelijk duel met 3-2 van Heracles Almelo, onder andere door twee goals van Rick ten Voorde.

Diezelfde Ten Voorde kreeg de eerste kans van de wedstrijd namens NEC. Verbazing bij Vitesse over het geven van een hoekschop, terwijl het daar niet op leek. Uit de corner van Leroy George kopte Ten Voorde naast. Even later nam NEC via nota bene Vitesse-doelman Piet Velthuizen de leiding. Doordat hij treuzelde met verwerken van een terugspeelbal kon Melvin Platje de bal gemakkelijk intikken: 0-1. De normaal gesproken betrouwbare doelman maakte hier een enorme blunder.

De Arnhemmers wisten nu wat er te doen stond en gingen vol op de aanval. NEC moest vooral de kansen van Vitesse zien te keren. Dit lukt maar even, want al na elf minuten kopte Bony een voorzet van Ibarra in de verre hoek: 1-1. De ploeg van Alex Pastoor kon zichtbaar moeilijk omgaan met de druk van Vitesse. Het was dan ook de ploeg uit Arnhem die het spel maakte. NEC werd enkele kreren gevaarlijk met snelle aanvallen en spelhervattingen. Zo had Vitesse-doelman Velthuizen veel moeite met een schot van Nick van der Velden dat van richting werd veranderd.

Met Bony als aanvalsleider ging Vitesse voor de rust nog op zoek naar de voorsprong. Ook ras-Vitessenaar Theo Janssen probeerde met zijn schot doelman Babos te kloppen. Vlak voor het einde van de eerste helft kreeg Victor Pálsson zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Ibarra passte de bal en Pálsson kon de vleugelspeler niet meer ontwijken. Er leek niet veel aan de hand, maar de arbiter trok resoluut naar zijn borstzakje om de rode kaart te geven. Achteraf bleek de beslissing van Bossen volkomen onterecht te zijn. Bij een 1-1 stand gingen beide ploegen rusten.

In de tweede helft kwam Breuer bij NEC in de ploeg voor doelpuntenmaker Platje. Na de rode kaart voor Pálsson was er meer verdedigende kracht nodig aan Nijmeegse kant. Dit bleek niet veel geholpen te hebben, want één minuut na de rust schoot Kashia een corner van Reis binnen: 2-1. De beslissing van Bossen leek een grote impact te hebben op de wedstrijd. Vitesse kreeg de meeste kansen en had ook het meeste balbezit. Ondanks dat het met tien man speelde, kreeg NEC enkele kansen op de gelijkmaker, maar veel dreiging ging hier niet van uit.

Ondanks het grote percentage aan balbezit lukte het Vitesse niet om de voorsprong uit te breiden. Door enkele foutjes achterin kreeg NEC kansen om het uit te spelen, maar sprong daar niet zorgvuldig mee om. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd gebeurde het onvermijdelijke. Na een voorzet van Kakuta wist Bony er zijn voet tegenaan te zetten en zorgde hiermee voor de beslissende goal: 3-1. NEC kwam even later zelfs nog met negen man te staan, nadat Amieux zijn tweede gele kaart pakte. Er was lichtelijk contact tussen de Fransman en Kalas. Twee minuten later werd het nog erger: Ryan Koolwijk kreeg na een tackle ook een rode kaart van Bossen. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd maakte invaller Mike Havenaar er 4-1 van. Hiermee eindigde de wedstrijd en verliest NEC dus zwaar met 4-1.

Volgende week speelt NEC een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Het duel in het Goffertstadion begint om 18:45 uur.

Wedstrijdverloop:
3’ 0-1: Platje.
11’ 1-1: Bony.
42’ Rode kaart: Pálsson.
47’ 2-1: Kashia.
80’ 3-1: Bony.
82’ Rode kaart: Amieux.
84’ Rode kaart: Koolwijk.
87’ 4-1: Havenaar.

Opstellingen:
Vitesse: Velthuizen; Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Ibarra (74’ Hofs), Van Ginkel (90’ Pröpper), Janssen, Kakuta; Reis, Bony (86’ Havenaar).

NEC: Babos; Will, Van Eijden, Koolwijk, Amieux; Van der Velden, Foor (68’ Stutter), Pálsson; Platje (46’ Breuer), Ten Voorde, George (85’ Roorda).