NEC boekte zondagmiddag ternauwernood een overwinning op de beloften van AZ. Met de inbreng van Anass Achahbar ten koste van Kevin Jansen begon de ploeg beter te voetballen. "Zeker in deze fase is het belangrijker dát je de drie punten pakt dan hoé."

"De manier waarop vandaag vind ik echter wel een groot pluspunt voor ons. Als je de passie en energie die we de tweede helft getoond hebben vergelijkt met die van de eerste, zie je een groot verschil", aldus Achahbar na afloop. Toevallig kwam de aanvallende middenvelder al snel binnen de lijnen in het tweede bedrijf. "Als speler zit je je altijd te verbijten op de bank, zeker wanneer het minder goed loopt. Ik wilde de energiebron zijn voor de jongens, zodat we de wedstrijd konden kantelen. Dat is gelukt."

Waar het 4-3-3 systeem met ‘echte’ middenvelders donderdag nog goed beviel, liep dat vandaag weer een stuk minder. "Dat ligt natuurlijk vooral aan Jong AZ, waar je heel veel druk op moet zetten. Bij Fortuna kregen we zelf meer druk. Vandaag moeten we druk houden op Jong AZ. Dan heb je iemand nodig die veel energie over houdt voor het drukken en dat was ik vandaag."

Voor Achahbar was het de eerste keer dit seizoen dat hij in competitieverband op de bank gezet werd. "Dat is voor elke speler lastig. Ik moet het de trainer nu zo moeilijk mogelijk gaan maken." Als spits of als nummer tien? "Ik denk dat de zestien goals van mij en Sven Braken voor zich spreken. Als je de eerste en tweede helft van vandaag met elkaar vergelijkt, zegt dat genoeg. Het is aan de trainer hoe hij het neer wil zetten en dan moeten wij het overnemen. We zijn nog zoekende naar de juiste formatie."

Foto: Rob Koppers