NEC heeft het seizoen 2023/24 in Druten tegen DIO’ 30 afgetrapt met een 0-15 overwinning. De nieuwe aanwinsten en enkele jeugdspelers lieten zich van hun beste kant zien aan trainer Rogier Meijer. Na afloop zou er wel gevochten moeten worden om de wedstrijdbal, want liefst vier spelers scoorden een hattrick.

Op sportpark De Gelenberg in Druten startte maar één van de vijf aanwinsten in de basis: Sontje Hansen begon als rechtsbuiten. Andere verrassende namen waren Robin Roefs, die na lang blessureleed weer fit was, als keeper, Daan Maas als partner van Bram Nuytinck, Nils Rossen op het middenveld en Selim Can Somnez als buitenspeler. Philippe Sandler, Jasper Cillessen, Lars Olden Larsen, Elayis Tavsan en Kas de Wit ontbraken.

Na twintig minuten stond NEC al op een 0-2 voorsprong. Beide goals werden voorbereid door Bart van Rooij. Voor de eerste goal kon hij echter weinig credits krijgen, want de individuele actie waarmee Sontje Hansen vrij voor de goal kwam en kon afronden, was een stuk spectaculairder. Even later gaf de rechtsback een puntgave voorzet op Magnus Mattsson, die de bal via de paal in de verre hoek mikte. 

Scorende debutanten

Na de drinkpauze werd er vijf keer gewisseld bij NEC. Onder meer Mees Hoedemakers en Koki Ogawa maakten hun offieuze debuut voor de Nijmegenaren. Precies deze twee zorgden voor de 0-4 ruststand. Eerst was het Hoedemakers die randje zestien vrijuit kon uithalen en hem precies in de kruising mikte. Twee minuten later werd een voorzet van Calvin Verdonk door Hansen richting Ogawa gekopt. Hij verschalkte met een kopbal de verder prima keepende DIO-doelman.

Er werd drie keer gewisseld in de rust en onder meer Lasse Schöne ging eruit. Daardoor kreeg Dirk Proper de aanvoerdersband op zijn arm geschoven. Hij zag dat binnen vijf minuten Pedro Marques een assist gaf op Mattsson, die zo zijn tweede van de wedstrijd maakte. De Deen, die in de tweede helft niet meer op het middenveld, maar als linksbuiten speelde, bereidde ook de 0-6 voor. Ogawa stond als een echte spits op de juiste plaats om de bal binnen te schuiven.

Kapotgespeeld DIO

DIO had twintig minuten voor het einde te veel last van het warme weer en daar profiteerde Hoedemakers van. Met twee mooie doelpunten in drie minuten schoot hij zichzelf naar een hattrick. Ook aanwinst Youri Baas mocht in zijn debuutwedstrijd een doelpunt laten noteren. Hoedemakers was daarmee met een assist belangrijk. Spits Pedro Marques was nog doelpuntloos en dus ontevreden, maar na een goede bal van Baas omspeelde hij de doelman en maakte hij de tiende van de wedstrijd. Dat bevrijdde hem, want daarna was het meteen weer raak voor de Portugees. Daar liet concurrent Ogawa het niet bij zitten, vlak voor het einde maakte ook hij zijn hattrick, na een assist van Somnez. Dat maakte het vuur in Marques opnieuw wakker, dus hij maakte er meteen maar weer twee. De vijftiende en laatste treffer kwam uit een strafschop via Mattsson, die ook zijn hattrick maakte.

Wedstrijdverloop:
0-1 Sontje Hansen (Bart van Rooij)
0-2 Magnus Mattsson (Bart van Rooij)
0-3 Mees Hoedemakers
0-4 Koki Ogawa (Sontje Hansen)
0-5 Magnus Mattsson (Pedro Marques)
0-6 Koki Ogawa (Mees Hoedemakers)
0-7 Mees Hoedemakers
0-8 Mees Hoedemakers (Selim Can Somnez)
0-9 Youri Baas (Mees Hoedemakers)
0-10 Pedro Marques (Youri Baas)
0-11 Pedro Marques
0-12 Koki Ogawa (Selim Can Somnez)
0-13 Pedro Marques (Koki Ogawa)
0-14 Pedro Marques (Youri Baas)
0-15 Magnus Mattsson (penalty)

Opstelling NEC eerste helft:

Robin Roefs; Bart van Rooij, Daan Maas (30’ Luc Netten), Bram Nuytinck, Calvin Verdonk; Lasse Schöne (C), Magnus Mattsson (30’ Mees Hoedemakers), Nils Rossen (30’ Dirk Proper); Sontje Hansen, Pedro Marques (30’ Koki Ogawa), Selim Can Somnez (30’ Youri Baas).

Opstelling NEC tweede helft:

Robin Roefs; Bart van Rooij (55’ Selim Can Somnez), Luc Netten, Calvin Verdonk (55’ Daan Maas), Youri Baas; Dirk Proper (C), Pedro Marques, Mees Hoedemakers; Nils Rossen, Koki Ogawa, Magnus Mattsson.

Foto: Rob Koppers