In het kader van het opzetten van de grootste jeugdopleiding van Nederland, wil PSV de samenwerking aangaan met Helmond Sport en VVV-Venlo. De ploegen uit Helmond en Venlo werken al samen op het gebied van de jeugd. Opvallend is dat NEC niet is benaderd door PSV, terwijl er enkele jaren geleden nog wel met de Eindhovense club werd gesproken over een mogelijk gedeelde jeugdopleiding.
In die tijd was Jan Reker nog algemeen directeur bij PSV en onderhandelde de club met NEC over een samenwerking. Nadat Reker vertrok gingen beide ploegen echter ‘een andere koers’ varen. Dat zegt technisch directeur van NEC, Carlos Aalbers, in Voetbal International. Op dit moment werkt NEC samen met FC Oss, waarmee het de jeugdopleiding en het beloftenteam deelt. 
Aalbers sluit echter niet uit dat de jeugdopleiding in de toekomst alsnog zal aansluiten bij PSV, maar ook Ajax wordt genoemd als mogelijke partner. "Als een krachtenbundeling noodzakelijk is, dan sluit ik niet uit dat we weer in gesprek gaan. Maar misschien zijn er wel meer opties. Waarom zouden wij niet met Ajax kunnen samenwerken? De afstand? Dat is ouderwets denken. De jeugd is veel mobieler dan vroeger."
Een eventuele samenwerking betekent mogelijk het einde van de huidige opleiding. "Wij willen het maximale doen om onze eigen opleiding te handhaven, maar we gaan daar wel kritisch over nadenken. De kwaliteit en het rendement moeten overeind blijven."