NEC sloot het seizoen 2012/2013 in mineur af en eindigde op de vijftiende plaats in de Eredivisie. Lang leek een plek in de play-offs een zekerheid, maar de laatste tien duels ging het helemaal mis in Nijmegen. Vanwege de prestaties krijgen niet alleen de spelers, maar ook trainer Alex Pastoor en technisch directeur Carlos Aalbers met forse kritiek van de supporters te maken.
“Kritiek hoort bij het vak”, zegt Aalbers tegenover NEC TV. “Niet alleen Alex Pastoor, maar ook ik krijg op deze momenten forse kritiek. De trainer is altijd de eerste blikvanger, maar de technisch directeur zit daar niet ver achter. Aan de andere kant is het zo dat we allemaal mensen blijven. Ik vind dat de kritiek op momenten dat het slecht gaat niet in verhouding staat tot de lof op het moment dat het goed gaat. De teleurstelling over dit seizoen is terecht, maar we hebben het wel over de teleurstelling dat we de play-offs niet hebben gehaald. Dat betekent dat we de afgelopen jaren stappen hebben gemaakt met de club. Een aantal jaren geleden draaiden we mee in de middenmoot, maar op dit moment hebben we meegedaan om de ‘prijzen’.”
NEC nam na de laatste wedstrijd tegen RKC Waalwijk afscheid van onder andere Leroy George, Rémy Amieux en Nathaniël Will. Het is de taak van Aalbers om ervoor te zorgen dat er weer nieuwe spelers voor terugkomen. Dit zal de technisch directeur moeten doen met beperkte financiële middelen. “Het is zo dat je twee posten hebt binnen het halen van spelers. Een daarvan is de salarissen en secundaire voorwaarden; op die post moeten we een stapje terug doen, maar dat is ook bij de concurrentie het geval. Daarnaast heb je de post van transfergelden. Het is niet zo dat daar nu een bedrag voor gereserveerd is, maar als we de mogelijkheid hebben om een zeer talentvolle speler te halen voor een geringe transfersom, dan weet ik dat ik daarvoor kan aankloppen bij mensen die dat willen bewerkstelligen.”
Ondanks het feit dat de Nijmeegse club flink moet saneren, blijft de jeugdopleiding van NEC belangrijk. De afgelopen jaren bracht de opleiding spelers als Jasper Cillessen en Bram Nuytinck voort. Aalbers hoopt dat NEC vaker profijt kan hebben van de jeugdopleiding. “De jeugdopleiding blijft altijd belangrijk. We moeten het wel zo efficiënt mogelijk doen. De afgelopen weken zijn er echter vijf spelers benaderd door Ajax, PSV of Feyenoord. Van deze spelers gaan er twee de overstap maken. De topclubs halen de grootste talenten, vaak op zeer jonge leeftijd, weg. Daarom gaan we komend seizoen een verandering doorvoeren aan de bovenkant van onze jeugdopleiding. We willen gerichter gaan werken, zodat we de spelers sneller kunnen klaarstomen voor het eerste elftal.”